ГоловнаКоментаріЖитлоУкраїнцям «відкриється» новий принцип управління будинком

Українцям «відкриється» новий принцип управління будинком

Співвласники багатоквартирних будинків отримають реальне «право голосу» в управлінні будинками. Окрім того, експерти переконані, Закон «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» прирівняє співвласників у правах і обов'язках.

Зі вступом у дію Закону «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», голос усіх, без винятку, співвласників багатоквартирних будинків буде враховано під час прийняття рішення стосовно тих чи інших робіт, пов’язаних з їхнім будинком. У цьому запевняє керівник проекту «Енергоефективність у житловому секторі в Україні» Міжнародної фінансової корпорації (IFC) Гжегож Гайда.

«Він (зазначений закон – ред.) дасть можливість всім співвласникам багатоквартирного будинку взяти участь у реалізації їхнього права на прийняття рішення про те, що робиться у їхньому будинку. Тобто, усі мешканці, незалежно від того чи створено у них ОСББ чи ні, хто є його членом, а хто ні, матимуть однакове право голосу у прийнятті рішення, до прикладу, стосовно проведення ремонту у будинку чи заміни ЖЕКу» - зазначив пан Гайда.
 
За його словами, у будинках, в яких не створено ОСББ, згідно цього закону, те чи інше рішення прийматиметься більшістю голосів співвласників, а не за 100% згодою.
 
«У будь-якому будинку, більшості голосів співвласників буде достатньо для того, щоб прийняти майже кожне рішення. Є деякі винятки, але їх небагато» - пояснив пан Гайда.
При цьому, експерт наголосив, що відповідальність за кожне таке рішення, прийняте більшістю, співвласники багатоквартирних будинків нестимуть в рівній мірі.
 
«Всі співвласники відповідають за прийняте рішення. Тобто, якщо рішення було прийняте, незалежно чи хтось голосував, чи ні, був за, чи проти, він зобов’язаний виконувати це рішення» - підкреслив пан Гайда.
 
Нагадаємо, проект Закону №1565 «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» був прийнятий Верховною Радою у першому читанні 13 січня поточного року. «За» цей законодавчий документ проголосувало 250 народних обранців. Згідно з пояснювальною запискою, його розроблено з метою врегулювання, на законодавчому рівні, питання здійснення права власності та ефективного управління багатоквартирним будинком, забезпечення співвласників будинку дієвим механізмом для прийняття рішень щодо утримання та управління спільним майном, в тому числі щодо проведення енергоефективної модернізації будинку.
 
Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, законопроект №1565 вносить радикальні поправки в Закон «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» та вилучає з нього норму про те, що після передачі будинку на баланс ОСББ перший капітальний ремонт організовує та фінансує колишній власник-балансоутримувач. 
 
Коментарі (1)
Sergiy1
16 Січня 2015 p. 08:53
На жаль №1565 авторои законопроекту не пропонують в прикінцевих положеннях скасувати антиконкурентні норми закону №1198-VII та не доповнюють профільні закони по теплу і воді правом постачальників продавати теплову енергію,воду безпосередньо в квартири багатоквартирних будинків.