Що таке суші, знає чи не кожна людина цивілізованого світу, проте, як правильно їх їсти відомо далеко не всім. Для японців споживання даної страви – це справжній ритуал. Яких канонів слід дотриматися під час трапези? Ми дамо кілька корисних порад і ви зможете гідно показати себе навіть в найпрестижнішому ресторані. Немає бажання покидати теплу затишну оселю, тоді доставка суші – ідеальний варіант саме для вас.
Правила споживання суші
Що є важливіше за гігієну? Японці зі всією серйозністю відносяться до даного питання і, перш ніж розпочати трапезу, вони не забувають скористатися спеціальним теплим рушником, який, до речі, потім можна сміливо використовувати під час їжі.

Чи має значення, які суші споживати в першу чергу при замовленні цілого сету? Послідовність не регламентується, але спочатку краще з’їсти екземпляри, котрі загорнуті в листки норі. Якщо залишити їх на потім, делікатес вбере вологу і втратить характерні смакові якості.
Суші прийнято споживати разом із соєвим соусом, васабі чи імбиром. Лівою рукою тримають піалу з соусом, а в правій – палички разом із делікатесом. Якщо ви полюбляєте міні-роли, їжте ціликом, коли ж вирішили замовити суші великого розміру, – розділяйте їх на частини.
Щоб відчути всю смакову гаму улюбленої страви, після кожного спожитого виду суші, з’їдайте шматок імбиру. В якості альтернативи згодиться маленька горошина васабі. ЇЇ слід розчинити в піалі з соєвим соусом.
Не треба надто захоплюватися соусами та приправами. Їх задача – відтінити смак і дозволити насолодитися всіма його відтінками. Велика кількість, наприклад, соєвого соусу чи імбиру ладна змінити смакові властивості обраної страви.
Сучасний японський етикет має цікавий погляд на споживання. Чоловікам зовсім не обов’язково вміти віртуозно користуватися паличками, вони можуть їсти суші навіть руками. Жінкам же слід користуватися паличками. У дами мають завжди бути чисті руки, щоб при необхідності вона мала змогу взяти кинджал і захистити себе. Звісно, це нині не актуально, та не хотілося б осоромитися в ресторані.
Як правило, на упаковці з паличками є інструкція, котра не дасть розгубитися, а можна й просто скористатися навчальними.
Паличками для суші слід лише споживати суші. Махати, стукати чи облизувати їх неприпустимо. Іноді даний прибор втикають в рис, що теж є помилкою. Японці так роблять виключно на поминах.
Насолоджуйтеся стравою повільно, смакуючи кожен шматочок. Ви можете запивати кожен вид суші зеленим чаєм, а перед трапезою вживати підігріте саке. Відчуйте себе частиною культури Японії.