ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГУкраїнців чекає збільшення витрат на ЖКП

Українців чекає збільшення витрат на ЖКП

На українців чекає ще один складний опалювальний сезон. І хоча більшість тарифів на комунальні послуги не змінилася, витрати на комуналку збільшаться

 

На українців чекає ще один складний опалювальний сезон. І хоча більшість тарифів на комунальні послуги не змінилася, витрати на комуналку збільшаться. Готуватися до майбутньої зими треба вже зараз. І варто не лише подумати про джерела живлення та акумуляторні системи, а й ознайомитися з правилами енергоефективності та навчитися економного споживання. Про те, скільки доведеться заплатити за комуналку взимку та як правильно користуватися комуналкою, читайте у матеріалі.

Українці у майбутній опалювальний сезон заплатять більше як мінімум за електроенергію. Найменше пощастило тим, у кого встановлено електричну теплу підлогу, електричні котли і це є єдиним джерелом тепла. У невеликих населених пунктах вже підвищили тарифи на воду (або це зроблять найближчим часом).

У Києві минулого року за такий обсяг комунальних послуг така сім'я мала платити 626,5 грн за гарячу воду, 2 316 грн за опалення, 273,6 грн за електроенергію, 105 грн за газ, 401 грн за холодну воду. Всього 3 721 грн. Щоправда, тут варто зазначити, що в Україні нормативи споживання завищені, тобто насправді стільки витрачають ті сім'ї, які не заощаджують комунальні послуги та не дотримуються порад щодо енергоефективності. За рік для киян ціни на комунальні послуги практично не змінилися (за винятком електроенергії). А сума у ​​платіжках для такої родини за рік може зрости на 228 грн.

На що не змінилися тарифи:

на воду у великих містах;

на газ;

на опалення.

На що змінилися тарифи:

на електроенергію;

на воду у невеликих населених пунктах.

Менше пощастило сім'ям у невеликих населених пунктах. Кабінет міністрів заборонив Нацкомісії з питань енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ) підвищувати тарифи на воду у великих містах. При цьому у невеликих населених пунктах, де рішення приймає місцева влада без участі НКРЕКУ, водопостачання дорожчатиме. Виросла вартість електроенергії, матеріалів, ремонтних робіт, підвищили зарплати. Як наслідок, обійтися без подорожчання практично неможливо.

Міністерство енергетики розіслало повідомлення у ЗМІ: якщо не буде обстрілів об'єктів енергетичної інфраструктури, графіки відключення не застосовуватимуть. Хоча самі графіки вже розробили та затвердили (про всяк випадок). "Підготовка до зими ще триває, до листопада ми маємо час, щоб підготуватися, у тому числі для проходження складних сценаріїв, які можуть бути обумовлені обстрілами російських військ", – заявив голова парламентського комітету з питань енергетики та ЖКГ Андрій Герус під час Business Breakfast.

 

 

 
Коментарі (0)