ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГУкраїнців чекають нові комунальні платежі

Українців чекають нові комунальні платежі

Після вступу в чинності 1 травня 2019 р новій редакції закону про ЖКГ (в частині регулювання комунальних послуг) істотно зміниться система відносин між споживачами і постачальниками комунальних послуг

Після вступу в чинності 1 травня 2019 р новій редакції закону про ЖКГ (в частині регулювання комунальних послуг) істотно зміниться система відносин між споживачами і постачальниками комунальних послуг. Закон встановлює, що протягом року після його вступу в силу, споживачі повинні визначитися яким способом будуть врегульовані їх відносини з постачальниками.

У комунальних платіжках з'явиться ще одна стаття витрат

Як собщает портал UBR, в даному випадку, пропонується два варіанти.

Перший варіант: колективний договір. Мається на увазі договір, укладений з ОСББ або іншою формою об'єднання власників;

Другий варіант: індивідуальний договір, укладений з кожним окремим власником. У разі, якщо власники не визначаться, який спосіб їм більш зручний, то з кожним споживачем комунальних послуг буде укладено індивідуальний договір.

При цьому, в вартість комунальних послуг буде входити абонентська плата, розмір якої буде затверджуватися Кабміном. Відповідний проект постанови чиновники вже розробили і опублікували для ознайомлення.

Експерти вважають, що це буде окремий рядок в платіжних документах, що виставляються споживачеві. Така плата буде розраховуватися виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, показників середніх витрат на комунальні послуги, середній склад однієї сім'ї.

При цьому, абонентська плата не буде залежати від кількості споживаних комунальних послуг і буде включатися до вартості таких сервісів:

з постачання теплової енергії та / або послуг з постачання гарячої води;

з централізованого водопостачання та / або водовідведення;

щодо поводження з побутовими відходами.

Після вступу в силу нової редакції закону про ЖКГ, співвласники зможуть на загальних зборах прийняти рішення про укладення колективного договору і уповноважити певну особу на підписання такого документа:

наприклад - укласти загальний договір по світлу і уповноважити голову правління ОСББ «Петрушка» підписати цей договір з Південним РЕМ. В такому випадку, споживачі послуги (власники квартир) оплачують вартість послуг ОСББ, а останнє, в свою чергу, проводить розрахунки з постачальником за все в цілому.

або укласти колективний договору від імені власників управителем або одним із співвласників.

Тоді, на зборах, також, повинні бути прийняті: порядок ведення уповноваженою особою обліку споживання, порядок проведення поділу між співвласниками витрат і порядок фінансування видатків уповноваженої особи, а також порядок перерахунку грошових коштів для оплати вартості спожитої послуги, - вважають експерти.

Співвласники, також, мають право прийняти рішення про укладення індивідуальних (прямих) договорів між власником квартири і постачальником послуг минаючи ОСББ. В такому випадку, між усіма мешканцями і монополістом укладаються договори з надання послуг безпосередньо даному споживачеві, а ОСББ укладає договір на використання даних ресурсів виключно на потреби будинку (наприклад, електропостачання ліфтів, освітлення під'їздів і т.д.).

Однак, тут є нюанси, кажуть фахівці: «Варто зазначити, що в даний момент багато постачальників послуг відмовляються від укладення прямих договорів, мотивуючи це тим, що кабміном не був розроблений і затверджений бланк типового договору. Відносно відмови в укладанні договору, як такого, дані дії заборонені, як для постачальника, так і для споживача. Більш того, відмова споживача від укладення договору може служити причиною призупинення надання даної послуги.

Порядок укладення договорів передбачає, що в разі неподання протягом 30 днів з моменту отримання договору однією зі сторін, своїх зауважень до даного проекту, він вважається прийнятим в повному обсязі.

Як буде виглядати структура оплати споживача:

вартість безпосередньо послуги з постачання пропорційно обсягу споживання, згідно встановлених тарифів;

плата за абонентське обслуговування;

плата за послуги з обслуговування внутрішньобудинкових мереж (цей платіж оплачується або постачальника послуг, або балансоутримувачу будинку, в залежності від того, хто надає цю послугу).

Що стосується абонентського обслуговування, то його розмір повинен бути заставлений все тим же Кабміном. Згідно з розробленим ним проектом постанови, воно повинно заробити з 1 травня 2019 року. Варто зазначити, що даний проект не регулює питання газопостачання та електропостачання. Зате доведеться доплатити за інші послуги.

Відповідно до формули, описаної в проекті, в даний момент, оплата за абонентське обслуговування по послугах теплопостачання, водопостачання та водовідведення в даний момент дорівнює 27,38 грн, на послуги з вивезення сміття - 12,97 грн.

 

 
Коментарі (0)