ГоловнаНовини ЖКГЖитлоУкраїнців хочуть убезпечити від довгобудів

Українців хочуть убезпечити від довгобудів

Страхування від недобудов та довгобудів може посприяти тому, аби українці могли більш впевнено вкладати кошти у будівництво житла

Наразі окремі страхові компанії вже почали звертатися до столичних забудовників з пропозицією продавати страхування від несвоєчасного введення в експлуатацію житлового будинку, або повного заморожування будівництва.

«Це дуже вдала ідея. Якщо це дійсно буде працювати, то ми не будемо мати близько декількох сотень ошуканих вкладників. Крім того, це може стати досить потужним аргументом для того, щоб люди могли впевнено вкладати кошти в житло і не боятися», - вважає радник голови Верховної ради Ігор Лисов.

Такий страховий продукт передбачає два види страхових ризиків та страхового покриття. Перший передбачає затримку введення в експлуатацію до 6–8 місяців в залежності від умов договору. У такому випадку страховик зобов'язується компенсувати інвестору гроші за проживання, наприклад, знімання квартири.

Другий ризик, який покриває страховка, це повне заморожування будівельного проекту або затримка введення в експлуатацію на термін більше 8-9 місяців. У цій ситуації страхова компанія обіцяє повністю повернути інвестору вкладені в будівництво кошти. Однак при цьому права на квартиру переходять страховикові.

Слід зазначити, що за даними державного комітету статистики в Україні станом на початок минулого року налічувалося 16,7 тис. об'єктів незавершеного будівництва, третину з яких складали житлові будинки. Протягом року з цієї кількості недобудов було введено в експлуатацію лише 1,8 тис.

За матеріалами: УНН

 
Коментарі (0)