ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаУкраїнців замість природного газу хочуть перевести на биометан

Українців замість природного газу хочуть перевести на биометан

В Україні хочуть згодом перейти на біогаз, який виготовляється з сільськогосподарських відходів. Це дозволить скоротити імпорт звичайного блакитного палива.

 

В Україні хочуть згодом перейти на біогаз, який виготовляється з сільськогосподарських відходів. Це дозволить скоротити імпорт звичайного блакитного палива. Однак, вартість "біологічного" газу в 2-3 рази вище звичайного природного газу.

За тисячу кубометрів біогазу потрібно віддати $ 350-700, тоді як така ж кількість звичайного газу коштує $ 250. Вартість биометана залежить від вихідної сировини. В Україні биометан не виробляють. На ринку працюють тільки компанії, що випускають неочищений, дешевший в собівартості біогаз для виробництва з нього електроенергії за "зеленим" тарифом. Судячи з нашого потенціалу, Україна здатна щорічно добувати 8 млрд куб.м біопалива. Але станеться це точно не в найближчі роки.

Очищений біогаз вже сьогодні дозволено постачати через українську ГТС, але є причини, які не дозволяють цього робити.

По-перше, це пов'язано з відсутністю в законодавстві самого поняття биометана, а також інструментів його подальшої верифікації після попадання в систему - в ній гази будь-якого походження змішуються. Також очевидним є те, що виробництво біогазу не їсти в даний момент фінансово вигідним. Незважаючи на пільги на "зелену енергетику", на відміну від сонячних і вітрових електростанцій, обсяг виробничих потужностей біогазових установок в Україні за минулий рік істотного відстав від національного плану розвитку.

Україна могла б виготовляти біогаз з соломи, стебел кукурудзи і соняшнику, які у великих кількостях щорічно пропадають на полях. Ця сировина ніде не використовується. З того ж силосу можна було б виробляти 2,7 млрд куб.м биометана. З гною можна було б робити трохи більше 1 млрд "кубів" біогазу. Процес збору пожнивних решток в Україні поки не налагоджений, але коли аграрні відходи почнуть збирати, то український биометан стане дешевше європейського, і його можна буде експортувати.

 

 

 

 

 
Коментарі (0)