ГоловнаПублікаціїТранспортУкраїнські дороги врятують європейськими коштами

Українські дороги врятують європейськими коштами

Українські дороги відремонтують за кошти з ЄС. Угоду з Світовим банком вже підписано. Крім того, профінансувати українську інфраструктуру планують Болгарія та Німеччина. На що буде витрачено європейські гроші – читайте в щотижневому огляді новин

Минає ще один тиждень листопада. За ці сім днів Україну сколихнуло не мало новин, однак, одним з найголовніших питань все ж залишається ремонт доріг, адже їх стан дуже критичний.

Так, цього тижня Україна підписала угоду з Світовим банком про надання позики в розмірі 560 млн дол. на розвиток автошляхів.

Згідно з проектом, фінансуватимуться ремонтні роботи з метою модернізації приблизно 100 км автошляху M-03 на ділянці «Полтава-Валки».

«Модернізація відбуватиметься за стандартом дороги першої категорії: це буде автомагістраль із чотирма смугами руху й високим рівнем безпеки, включно з аварійним бар’єром по центру та, за потреби, бар’єрами по сторонах дороги», – зазначили у повідомленні.

Зокрема, в разі успішної реалізації проекту планується виділення додаткових 240 млн дол.

Окрім того, Болгарія заявила про готовність допомогти Україні в питанні отримання фінансування для реконструкції та капітального ремонту дороги Одеса-Рені (на Бухарест).

 «…Ми фокусуємось на формуванні нових логістичних ланцюгів та інтеграції національних транспортних мереж до глобальної мережі міжнародних перевезень на Євразійському просторі…», - зазначив Міністр інфраструктури України Андрій Пивоварський.

Також, стало відомо, що Німеччина планує профінансувати реалізацію програм з реформування залізничної галузі. 

Відтак, в рамках проекту за підтримки Німеччини планується модернізувати 40 тепловозів серії 2ТЕ116, що дозволить подовжити термін їхньої експлуатації на 20 років, а також забезпечити обсяги вантажних перевезень на неелектрифікованих ділянках Донецької та Придніпровської залізниць.

Читайте також: Українські дороги не готові до зими – опитування

Цього тижня, Україну також сколихнула новина про підривів двох з чотирьох електричних опор, якими постачається електроенергія з України на тимчасово окуповану територію Криму.

Наразі, майже всі населені пункти тимчасово окупованого Криму залишилися без електрики, яка надходить на півострів із території України. У зв'язку з припиненням електропостачання в окупованому Криму введений режим надзвичайної ситуації.

Що стосується енергосистеми України загалом, у Міненерго запевнили, що вона стабільна  і повністю готова до очікуваного зниження температури повітря.

«Якщо в електричній генерації не буде форс-мажорів, ми зможемо пройти зиму з власними потужностями, і не будемо  повертатися до теми віялових відключень», - зауважив Міністр Володимир Демчишин.

Однак, на думку експерта з енергетичних програм Сергія Дяченка,  вітчизняна енергосистема наразі не працює в нормальному режимі через анексію Криму.
 
«Щодо Криму, то тут ситуація складніша. На жаль, частина енергосистеми не працює в належному режимі через те, що територія непідконтрольна нам. Яким чином ми зможемо обійтися без російської електроенергії, також складно сказати. Це знову ж таки залежатиме від закупок, ритмічності постачання палива на електростанції», – пояснив спеціаліст.
 
Крім того, у Мінсоцполітики повідомили, що українським родинам, які вперше протягом двох місяців з початку опалювального періоду звернулися за житловими субсидіями, компенсація буде призначатися з його початку.

Приміром, сім’я звернеться за субсидією у місті Києві до 10 грудня цього року (опалювальний сезон в столиці стартував 10 жовтня – ред.), субсидія їй буде призначена, починаючи з жовтня 2015 року.

В свою чергу, у Мінрегіоні сподіваються, що парламент не знижуватиме суму, передбачену на житлові субсидії у держбюджеті-2016. У відомстві допускають зменшення субсидій лише за рахунок оптимізації.

Ольга Головка

 

Реклама: Вас стомлюють походи в магазини за покупками? Чи є рішення даного роду витрати часу? Звичайно ж, є. Вашій увазі пропонується купити одяг в Українському інтернет-магазині . Більш детально ознайомитися з різноманітністю асортименту можна на сайті rsk.com.ua.

 
Коментарі (0)