ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаУкраїнські компанії вже реалізують проєкти з нової електрогенерації

Українські компанії вже реалізують проєкти з нової електрогенерації

Вже за кілька тижнів відбудуться перші аукціони для інвесторів, що збираються вкладати кошти в будівництво нових електростанцій, розповів голова правління НЕК “Укренерго” Володимир Кудрицький

 

Вже за кілька тижнів відбудуться перші аукціони для інвесторів, що збираються вкладати кошти в будівництво нових електростанцій, розповів голова правління НЕК “Укренерго” Володимир Кудрицький.

Кудрицький акцентував, що побудова невеликих децентралізованих електростанцій — стратегічно єдиний шлях, яким можна зробити українську енергосистему більш стійкою та “зеленою”.

Мені було приємно бачити в Берліні, на Конференції з відновлення України, що десятки українських компаній, які до цього взагалі не були присутні в енергосекторі вже реалізують проєкти з побудови нової генерації. Я мав нагоду поспілкуватися з компаніями, які зараз сумарно будують понад 1 ГВт генерації різного виду: газових станцій, вітрових та сонячних електростанцій, електростанцій на біомасі, батарейних систем накопичення енергії. Ці технології дозволять в перспективі замістити великі й вразливі радянські електростанції. Але і їх треба максимально відновлювати до зими, – додав він.

Зауважимо, у червні Кудрицький заявив, що Україна мусить невідкладно розпочати будівництво об’єктів розподіленої генерації, позаяк розосередження невеликих електростанцій зробить українську енергосистему стійкішою до російських атак.

 

На жаль, нам доводиться мати справу з реаліями, які полягають у тому, що атаки, ймовірно, триватимуть. І ми повинні бути готовими, ми маємо відновити якомога більшу частину генерації до зими. Ми повинні просити додаткову ППО для захисту того, що ми відновлюємо. Але також ми мусимо розгортати нові генеруючі потужності, щоб переконатися, що, якщо росіяни знову здійснять ці атаки, вони не зможуть сконцентруватися на 10 чи 15 великих електростанціях, а матимуть справу з величезною кількістю малих. І тут ми підходимо до питання децентралізації генерації, –  пояснив Кудрицький.

Він пояснив, що робити це треба не після перемоги, не після війни, а “просто зараз”.

Глава “Укренерго” також нагадав, що загалом внаслідок семи останніх російських атак на об’єкти енергетики Україна втратила близько 9 гігаватів генеруючих потужностей, що наразі еквівалентно обсягу енергоспоживання Нідерландів упродовж трьох місяців, або сукупному споживанню Словаччини та країн Балтії.

 

 
Коментарі (0)