ГоловнаНовини ЖКГУтилізація ТПВУкраїнські міста впроваджують технології переробки ТПВ

Українські міста впроваджують технології переробки ТПВ

Значний потенціал збереження ресурсів криється у вторинній переробці, зокрема, побутових відходів, і використання їх, в тому числі, як альтернативного палива. Вже більш ніж 500 міст та сіл України використовують технологію роздільного збирання ТПВ.

Технологію роздільного збирання побутових відходів уже впровадили понад 500 міст і сіл України. Це втричі більше, ніж у минулому році . Про це «Україні Комунальній» повідомили у прес-службі Кабінету міністрів.

Зокрема, за словами Віце-прем’єр-міністра Олександра Вілкула, в Україні наразі лише 4% від загальної кількості відходів переробляється для вторинного використання. Завдання уряду -  збільшити цей показник до 35%, як в європейських країнах.
 
«Запуск нових сортувальних комплексів дозволить повернути у виробництво та економіку держави коштовні ресурсні компоненти та сприятиме вирішенню проблеми забруднення довкілля» - розказав Олександр Вілкул.
 
Так, з 2010 року вже відкрито 21 сміттєсортувальну лінію за допомогою сучасних технологій поводження з побутовими відходами у 15 населених пунктах, 2 таких лінії – у Дніпропетровську. А в селі Шпатів Рівненської області відкрито завод з перероблення побутових відходів для використання у якості альтернативного палива на цементному заводі (запресовані з відходів брикети поступають до печей цементного заводу). Також у 23-х населених пунктах триває будівництво сміттєсортувальних комплексів (планується  ввести в експлуатацію у 2013-2016 роках), а в м. Макіївка Донецької області буде побудована сміттєперевантажувальна станція.
 
Зокрема, новий сортувальний комплекс у Дніпропетровську надасть можливість збирати та переробляти 450 тис. куб. м твердих побутових відходів за рік, що на 25% зменшить навантаження на полігони, мінімізує потрапляння на них сміття з тривалим періодом розпаду та забезпечить зниження ризику негативного впливу побутових відходів на навколишнє середовище та здоров’я людей.
 
Як повідомив керівник ДП «Укрекоресурси» Дмитро Радіонов, після переробки відходів на новій лінії, сировина потраплятиме на підприємства для вторинного використання і виробництва, зокрема, біопалива (брикетів, пілетів), картону, паперу, тари, упаковки, плитки, ниток, сітки та ін.
 
Як повідомляла «Україна Комунальна», з метою поліпшення екологічної ситуації в Україні та розвитку індустрії переробки сміття, Держінвестпроект оголосив про початок залучення інвесторів для будівництва перших заводів з переробки сміття.
 
Коментарі (0)