ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаУкраїнська енергосистема підключилась до ENTSO-E

Українська енергосистема підключилась до ENTSO-E

Про початок паралельної роботи повідомили в ENTSO-E.

 

«Операційні системи континентальної Європи зараз підтримують стабільність енергосистем України та Молдови після позитивного аналізу, який підтвердив, що екстрена синхронізація є технічно здійсненною», – вказали в ENTSO-E.

Одразу після приєднання європейські та українські лідери прокоментували цю знакову подію.

«Україна стала членом «енергетичного Євросоюзу». Завершилось об’єднання української та європейської енергосистем. Тепер наша електроенергія тече в Європі, а європейська – в Україні», – прокоментував Президент України Володимир Зеленський.

«Україна, Молдова та Європа: спільні цінності, спільна влада та солідарність. Я вітаю ключовий крок, зроблений сьогодні, щоб у ці темні часи увімкнути світло та утеплити будинки, синхронізуючи електромережі України та Молдови з європейською мережею.Ми продовжимо працювати над стабілізації їх енергосистеми», – вказала Урсула фон дер Ляєн, президент Єврокомісії.

«Електромережі України та Молдови успішно синхронізовано з Континентальною європейською мережею. Це допоможе Україні підтримувати стабільну систему електропостачання та увімкнути світло. Це історична віха для наших відносин – у цій сфері Україна тепер є частиною Європи!», – наголосила Кадрі Сімсон, єврокомісар з питань енергетики.

«Енергосистема Європи від сьогодні простягається від Маріуполя до Лісабона. Протягом 21 дня війни українська система дивувала європейських політиків і енергетиків стабільною і збалансованою роботою під ракетними обстрілами і авіанальотами прицільно по енергетичних обʼєктах. Ми вистояли. Бо ми були готові», – прокоментував синхронізацію Володимир Кудрицький, керівник НЕК «Укренерго».

«Так співпало, але за цим співпадінням стояло прагнення росії завадити євроінтеграції України, «заборонити» нам рух до ЄС. Прагнення заборонити нам бути вільними і самостійно обирати своє майбутнє і свої союзи. Вони вважали, що українська енергосистема «впаде». Що нам не вистачить потужностей для забезпечення потреб України у воєнний час. росія захопила і бомбила наші станції, в тому числі атомні, наражаючи світ на ризик атомної катастрофи. Але українська енергосистема вистояла. Всюди, де було можливо, наші енергетики забезпечували людей електроенергією – військових і цивільних, домогосподарства і підприємства», – зазначив Міністр енергетики України Герман Галущенко.

Нагадаємо, що Україна подала заявку на екстрену синхронізацію, з 24 лютого наша енергосистема працювала в ізольованому режимі. Автономний режим роботи від росії та білорусі мав завершитись 26 лютого, проте через військову агресію було вирішено більше ніколи не приєднуватись до енергетичних систем ворожих країн.

 

 

 
Коментарі (0)