ГоловнаНовини ЖКГМістобудуванняУкраїнське будівництво подолало критичну імпортозалежність - Близнюк

Українське будівництво подолало критичну імпортозалежність - Близнюк

У 2011 році експорт основних будівельних матеріалів перевищив імпорт на 6,9 млрд гривень. Експортовано продукції будівельного призначення на 14,5 млрд, а імпортовано на 7,6 млрд гривень, що більше ніж у двічі перевищує показники 2010 року.

Пожвавлення ринку житлового будівництва позитивно вплинуло на вітчизняне виробництво будівельних матеріалів. У 2010 – 2011 роках імпортозалежність будівництва була подолана вітчизняними виробниками, які ввели в дію нові потужності.

Сьогодні спостерігається стійка динаміка зростання експорту над імпортом, наголосив Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк. Про це він повідомив під час виступу присвяченого розвитку внутрішнього виробництва у галузі на засіданні Уряду у середу, 22 лютого. 

Про це «У.К.» повідомили у прес-службі Мінрегіону.

«У 2011 році експорт основних будівельних матеріалів перевищив імпорт на 6,9 млрд гривень. Експортовано продукції будівельного призначення на 14,5 млрд, а імпортовано на 7,6 млрд гривень, що більше ніж у двічі перевищує показники 2010 року. Зараз понад 80% будівельних матеріалів, які використовує будівельний комплекс держави, виробляються в Україні, наші виробники спроможні забезпечити подальший розвиток будівництва та нарощувати експорт», – наголосив Анатолій Близнюк.

За його словами, розвиток внутрішнього виробництва у будівництві, це, в першу чергу, імпортозаміщення будматеріалів та збільшення частки експорту відповідної продукції. Адже сама будівельна галузь економіки є системоутворюючою – кожна гривня вкладена у будівництво дає можливість залучити до 6 гривень у  суміжні галузі. Водночас у будівництві та виробництві будівельних матеріалів існує низка проблем. Залишається вагома частка імпорту по деяким видам будматеріалів, зокрема віконному склу, сантехнічним виробам, покрівельної черепиці. Спостерігається сировинна тенденція експорту, зокрема деревини та глини.

«Україна володіє третиною світових запасів глин і каоліну для виготовлення керамічної плитки та сантехнічних виробів. Ми експортуємо в далеке зарубіжжя високоякісну глину, а натомість імпортуємо в Україну дорогу сантехнічну кераміку», – підкреслив Анатолій Близнюк.

Анна Недогибченко

 
Коментарі (1)
Сергій
27 Лютого 2012 p. 18:34
И чем здесь хвалиться? «Україна володіє третиною світових запасів глин і каоліну для виготовлення керамічної плитки та сантехнічних виробів. Ми експортуємо в далеке зарубіжжя високоякісну глину, а натомість імпортуємо в Україну дорогу сантехнічну кераміку». Свое производство развивать нужно (стимулировать бизнес всеми возможными методами) и одновременно создавать имидж отечественного качественного товара! НО... он должен быть действительно качественным и дешевле импортного.