ГоловнаКоментаріЕлектроенергетикаУкраїнську енергетику врятує лише збільшення експорту

Українську енергетику врятує лише збільшення експорту

В Україні споживання електроенергії впало до мінімуму. Коштів не вистачає навіть на поточну підтримку ТЕС. На думку експертів, щоб уникнути занепаду української енергетики, потрібно наростити експорт.

В Україні через падіння споживання електроенергії всередині країни існує загроза зупинки електростанцій. Уникнути цього можна збільшивши експорт енергії. Таку думку висловив глава альянсу «Нова енергія України» Валерій Боровик, передають «Українські новини».

«Сьогодні через зупинку промислових підприємств споживання електроенергії в країні скоротилося до мінімуму. Електростанції стоять ненавантажені, існує профіцит енергії. Це має вкрай негативні наслідки для всієї галузі. Перш усього, немає грошового потоку, щоб проводити модернізацію. Коштів не вистачає навіть на поточну підтримку ТЕС в нормальному стані. Для ПЕК це може закінчитися катастрофою», - заявив пан Боровик.

За його словами, відсутність експорту призводить до того, що в країну не надходить валюта, яка могла надходити, якщо б електроенергія продавалася за кордон.

Наразі вугільні блоки електростанцій завантажені на третину. Щодня в резерві знаходяться від 20 до 30 енергоблоків українських ТЕС.

«Це еквівалент середньодобового споживання 7 областей України. Таке різке падіння викликане істотним зниженням промислового виробництва, а також припиненням поставок електроенергії в Крим. НЕК «Укренерго» змушений розвантажувати блоки атомних електростанцій, теплові електростанції працюють на технологічному мінімумі», наголосив експерт.

Читайте також: Уряд вирішив вивести енергетику з надзвичайного стану

На його думку, найближчим часом Міненерго і Кабмін повинні докласти максимум зусиль для того, щоб наростити експорт енергії в країни ЄС, Молдову і Білорусь.

«Міненерго мало зробити експорт електроенергії одним із пріоритетів своєї політики і максимально забезпечити її постачання за кордон. В іншому випадку Україна зіткнеться з ліквідацією частини енергетики як такої», - резюмував Валерій Боровик.

Нагадаємо, Україна протягом січня-листопада 2015 року скоротила експорт електричної енергії на 57,3% (на 4,5 млрд кВт/год), у порівнянні з аналогічним періодом 2014 року.

 
Коментарі (0)