ГоловнаПублікаціїФінансування ЖКГУкраїнську інфраструктуру покращать за європейські кошти

Українську інфраструктуру покращать за європейські кошти

Модернізувати інфраструктуру в Україні планують за кошти з ЄС. Зокрема, ще не отримавши фінансування, влада поспішила заявити про оновлення громадського транспорту в країні. Крім того, українцям встигли пообіцяти відновлення Донбасу та вищі субсидії.
Минає ще один тиждень жовтня. За ці сім днів Україну сколихнуло не мало новин, однак, чи не найболючішим питанням для громадян все ж залишається громадський транспорт.
 
В Україні й досі у багатьох містах курсують старенькі радянські тролейбуси, трамваї та автобуси.
 
Проте цього тижня стало відомо, що Європейський банк реконструкції та розвитку погодився виділити Україні 100 млн євро на Програму розвитку громадського транспорту.
 
«В рамках цієї Програми підприємства громадського транспорту в Україні зможуть отримати від ЄБРР кредити на поліпшення інфраструктури громадського транспорту, в першу чергу, - на оновлення свого рухомого складу. Кредити надаватимуться під гарантії місцевої влади», - заявили в Міністерстві та додали, що першим містом, яке отримає позику є Одеса.
 
Умовами надання кредитів ЄБРР є:
 
ухвалення містом нових правил конкурсного розподілу маршрутів, що зменшать дискримінацію між державними і приватними операторами;
 
проведення на рівні кожного міста тарифних реформ, спрямованих на покращення фінансового забезпечення відповідних підприємств за рахунок надходжень від оплати проїзду;
 
підвищення стандартів розкриття підприємствами інформації про свою фінансову та операційну діяльність;
 
покращення у сфері фінансового менеджменту, організаційної ефективності підприємств-позичальників, скорочення витрат тощо.
 
Проекти планується реалізувати у Чернігові, Чернівцях, Сумах, Івано-Франківську, Миколаєві, Львові, Кременчузі, Житомирі та Луцьку. Відповідні індивідуальні кредитні угоди можуть бути підписані протягом 2016-2017 років.
 
 
Крім цього, в Україні планують направити 10 млрд грн на відбудову пошкоджених та зруйнованих територій Донецької та Луганської областей. Про це заявив Президент Петро Порошенко.
 
Гарант запевнив, о ці кошти влада назбирала самотужки. Однак, відновлювати східні регіони будуть лише після завершення бойових дій.
 
«Українська влада зараз накопичила сама більше 10 млрд, які вона може спрямувати на відновлення інфраструктури. В 4-5 разів більше додадуть наші європейські і американські партнери», - сказав Головнокомандуючий.
 
Крім того, за словами Гаранта, фінансову допомогу в розмірі 500 млн євро на відбудову східних регіонів обіцяла надати Німеччина.
«Ми це зробимо, але повинен бути мир, відновлення українського прапора, українського суверенітету», - наголосив він.
 
В свою чергу губернатор Донецької області Павло Жебрівський заявив, що регіон очікує отримати 1,7 млрд грн на відбудову інфраструктури області.
 
«Донецька область до кінця року отримає 1,7 млрд грн на відновлення інфраструктури. Ці кошти підуть на відбудову зруйнованих мостів і доріг між населеними пунктами, на покращення якості води, модернізацію каналізаційних мереж, заходи з енергоефективності. Більшість робіт і послуг мають отримати якраз представники малого та середнього бізнесу», - розповів очільник області.
 
Крім того, з наступного року в Україні обіцяють підвищити фінансування житлових субсидій. Зокрема, у Держбюджеті планується закласти на ці цілі 40 млрд грн. Про це заявив Міністр соціальної політики Павло Розенко.
 
«Очевидно, ця цифра становитиме десь 43 млрд грн», - сказав він.
 
Він зазначив, що коли розпочиналася реформа системи субсидій і закладалися кошти в Держбюджет, Мінсоцполітики розраховувало, що до жовтня до системи субсидій буде залучено близько 3 млн домогосподарств, а з початком опалювального сезону - ще 1- 1,5 млн домогосподарств.
 
«Тому ми фактично рухаємося за графіком. Прийде 4 млн - добре, прийде 4,5 - без питань, але якщо прийде і 7 млн, ми всіх візьмемо в програму субсидій, і ці люди будуть захищені», - запевнив Міністр.
 
Коментарі (0)