ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаУкраїну може врятувати зелена енергетика

Україну може врятувати зелена енергетика

Українські та міжнародні дослідники, серед яких науковець Ірина Дороніна, що працює в Мюнхенському технічному університеті (TUM), пропонують розглянути відновлювальні джерела енергії як основу для відновлення енергетичної системи України

 

Українські та міжнародні дослідники, серед яких науковець Ірина Дороніна, що працює в Мюнхенському технічному університеті (TUM), пропонують розглянути відновлювальні джерела енергії як основу для відновлення енергетичної системи України.

Згідно з результатами їхніх досліджень, опублікованими в журналі Joule, центральні електростанції країни були сильно пошкоджені, і тепер енергетична система потребує реконструкції.

До війни Україна володіла значними енергетичними потужностями — близько 59 гігават, що перевищувало внутрішні потреби країни (22 гігавати). Це дало країні можливість вижити в умовах війни. Однак атаки на ключові об'єкти, такі як Запорізька АЕС, і удари по розподільчих мережах призвели до масових відключень електроенергії по всій країні, включно з Києвом.

Дослідники стверджують, що розподілена система електропостачання, заснована на поновлюваних джерелах енергії, таких як сонячні та вітрові станції, є найбільш стійкою і придатною для України. Ці станції можуть бути встановлені швидше й ефективніше, ніж традиційні. Команда створила докладні карти, які показують регіони з найбільшим потенціалом для використання сонячної та вітрової енергії. За їхніми оцінками, потужність таких станцій може досягти 219 гігават, що значно перевищує довоєнні показники.

Вчені також підкреслюють важливість прозорості та боротьби з корупцією у відновленні енергетичної системи. Їхні висновки можуть стати підґрунтям для розроблення політики, що сприяє інвестуванню у відновлювану енергетику.

 

 

 
Коментарі (0)