ГоловнаНовини ЖКГЖитлоУкраіна потребує програми державного орендного житла

Украіна потребує програми державного орендного житла

Аби забезпечити житлом найменш забезпечені верстви населення, в Україні слід впровадити інститут орендного житла на зразок європейських прибуткових будинків, які займають до 25-50% ринку орендного житла.

 

Разом із програмами доступного житла, в україні потрібно впроваджувати інститут орендного житла, який би став дієвим інструментом державної житлової політики. Таку думку висловили експерти будівельної галузі на зустрічі, організованій Конфедерацією будівельників України, йдеться у повідомленні Державного фонду сприяння молодіжному будівництву.

Виконавчий директор КБУ Віталій Грусевич, вважає, що в умовах економічної кризи та політичної нестабільності, коли придбати житло навіть за допомогою іпотеки можуть далеко не всі громадяни допомогти може європейська практика, де альтернативним рішенням житлового питання виступають прибуткові будинки. В таких будинках житло надається громадянам на умовах оренди. У Європейських країнах таке житло займає значний сегмент ринку – 25-50 %.

У верховній Раді наразі перебувають 2 Законопроекта («Про прибуткові та муніципальні будинки» та «Про орендне житло»), які покликані посилити вплив держави на ринок орендного житла ринковими методами, зробивши цей ринок більш цивілізованим та доступним для соціально вразливих категорій населення.

Як зазначила директор департаменту державних програм та розвитку житлового будівництва Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Наталія Козловська, Законопроект «Про орендне житло» має створити відповідні умови для будівельних компаній. Це дозволить їм вкладати власні ресурси у будівництво орендного житла з тим, щоби потім отримати окупність реалізованих проектів такого житла протягом дуже тривалого часу.

Заступник голови правління Фонду «Держмолодьжитло» Ельвіра Левченко звернула увагу присутніх на те, що прийняття запропонованого Законопроекту «Про орендне житло» дозволить створити особливий фонд «орендного житла», який на відміну від існуючих державних житлових програм, має в собі інвестиційну складову і не є одноразовою адресною допомогою окремому громадянину в розв’язанні житлових проблем.

Наприкінці зустрічі від Конфедерації будівельників України було висловлено позицію, що Законопроект «Про орендне житло» має бути удосконалений, але в цілому є актуальним для держави та будівельної галузі, з огляду на закладення в ньому аспектів інвестиційної привабливості створення будинків, приміщення в яких призначено виключно для передачі в оренду.

 

 
Коментарі (0)