ГоловнаНовини ЖКГТранспортУкравтодор розраховує отримати додаткові кошти на дороги від ЄС

Укравтодор розраховує отримати додаткові кошти на дороги від ЄС

На даний час ЄС планує виділити Україні 20 млн євро на реконструкцію об'їзної дороги Тернополя, а також невеликі кошти на інші проекти.

На даний час ЄС планує виділити Україні 20 млн євро на реконструкцію об'їзної дороги Тернополя, а також невеликі кошти на інші проекти.

Голова Укравтодору Славомір Новак сподівається, шо ЄС у новій бюджетній перспективі на 2021-2027 роки виділить більше коштів на ремонт доріг в Україні.

Про це голова Укравтодору розповів в інтерв'ю  Укрінформу. 

“Так, є такі сподівання. Я можу дозволити собі говорити європейським партнерам, що кошти, які зараз на це виділяються, це – копійки”, - підкреслив Новак.

Він нагадав, що зараз ЄС дає Україні 20 млн євро на реконструкцію об'їзної дороги Тернополя, а також невеликі кошти на інші проекти.

“Якщо ми зможемо побудувати об'їзну Тернополя – це результат, але невеликий. Переконання європейських чиновників є завданням для політиків. Я зі свого боку теж веду активні перемовини з Єврокомісією, аби ЄС, якщо це можливо, в рамках коректив євробюджету виділив якісь кошти на українські дороги”, - констатував керівник Укравтодору.

Він додав: якщо ЄС захоче, то він знайде як виділити кошти на дороги в Україні — безпосередньо чи в якості якихось проектів в рамках “Східного партнерства”.

Новак підкреслив, що українські дороги є найважливішим елементом з точки зору євроінтеграції України, оскільки це дає фантастичний і швидкий ефект, що впливає на ментальність людей.

“Нікого в Європі не потрібно переконувати, що дороги – це важливо. Тому я в Європі постійно акцентую увагу на тому, що це потрібно. По-друге, – від цього виграють усі: й Україна, і ЄС”, - зазначив Новак. 

Голова Укравтодору зазначив, що Україні потрібні на дороги не лише європейські гранти, але й дешеві кредити, оскільки через два роки завершується кредитна лінія європейських банків ЄБРР і ЄІБ. 

 

“Потрібно відкрити нову лінію. Я вже розпочав переговори з нашими європейськими партнерами. У перемовинах наголошую: якщо немає можливостей для грантів, то знайдіть можливість дешевих кредитів, допоможіть нам таким чином”, - наголосив Новак.

Він зауважив, шо на кредити європейські банки є відкритими, оскільки довіряють Україні. 

“У першу чергу пропоную профінансувати у рамках цих коштів ремонт траси Київ-Одеса і частину GO Highway (швидкісна автомагістраль Гданськ-Одеса). Йдеться про мільярд євро кредиту, які необхідні для капітального ремонту цієї траси”, - поінформував голова Укравтодору.

На його переконання, Україна має хорошу кон'юнктуру в ЄС, має там друзів серед комісарів і президента Євроради, і це потрібно використати.

 

 
Коментарі (0)