ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГ«Укравтодор» за 530 млн. гривень завершить ремонт дороги до кордону з Польщею

«Укравтодор» за 530 млн. гривень завершить ремонт дороги до кордону з Польщею

Служба автомобільних доріг на Львівщині замовила польській компанії Drog-Bud додаткові роботи з ремонту траси Т-14-04 Червоноград — Рава-Руська

 

Служба автомобільних доріг на Львівщині замовила польській компанії Drog-Bud додаткові роботи з ремонту траси Т-14-04 Червоноград — Рава-Руська вартістю 14,1 мільйона євро (або 528 мільйонів гривень за поточним курсом). Про це повідомляють "Наші гроші" з посиланням на дані у системі Prozorro.

При цьому фірма отримала поспіль переговорну процедуру без відкритих торгів, оскільки йдеться про додаткові роботи, не враховані в початковому проекті.

2017 року Львівська служба автошляхів на відкритих торгах розіграла поспіль ремонт цієї дороги за гроші, надані у кредит Польщею на умовах пов'язаної допомоги. Тоді поспіль конкурували чотири польські фірми та контракт зі знижкою 10% від очікуваної вартості виграла Drog-Bud. З нею уклали угоду вартістю 21,5 мільйонів євро.

Умовами передбачалося, що підрядна організація відповідає за проектування об'єкта і виконання робіт. Потім з'ясувалося, що фінансування затримується — станом на вересень 2022 року було виконано лише 12% запланованих будівельних робіт. Тобто фактично ремонтні роботи за контрактом п'ятирічної давності майже не виконувалися і на їхнє проведення можна провести нові відкриті торги.

Проте 22 листопада замовник підвищив вартість робіт за старим контрактом до 28,6 мільйонів євро. А після збільшення ціни початкової угоди з 21,5 млн. до 28,6 млн. євро скористалися нормою українського законодавства про те, що старому підряднику можна за переговорною процедурою віддати новий контракт на додаткові роботи вартістю до 50% від ціни початкової угоди. При цьому, завдяки попередньому збільшенню вартості угоди, замовник змін уклав новий контракт без проведення тендеру не 14,1 млн. євро, а не на меншу суму.

У Польщі Drog-Bud працює на ринку дорожніх робіт з 1998 року, українське представництво у Львові компанія відкрила у 2016 році, коли Укравтодор очолив поляк Славомир Новак, якого судять за корупцію на батьківщині.

Головою польської фірми тоді був Здзіслав Новак. В українському представництві “Дрог-буду” працював Тарас Сиротинський, колишній керівник Служби автошляхів Львівщини. 2020 року він перейшов на посаду радника прем'єр-міністра Дениса Шмигаля.

 

 
Коментарі (0)