ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетика«Укренерго» планує будівництво сховища електроенергії на 200 МВт

«Укренерго» планує будівництво сховища електроенергії на 200 МВт

НЕК "Укренерго" в березні чекає від французької консалтингової енергетичної компанії RTE International техніко-економічне обґрунтування проекту будівництва energy storage на 200 МВт.

НЕК "Укренерго" в березні чекає від французької консалтингової енергетичної компанії RTE International техніко-економічне обґрунтування проекту будівництва energy storage на 200 МВт.

Про це сказав перший заступник глави НЕК Володимир Кудрицький в коментарі інтернет-порталу "енергореформи", передає БізнесЦензор з посиланням на Інтерфакс-Україна.

"Розраховуємо, що вже в березні" Укренерго "отримає фінальний результат роботи за проектом будівництва в Україні energy storage від французького партнера RTE International, який за договором з нами досліджує економічну і технічну доцільність будівництва системи накопичення приблизно на 200 МВт", - сказав Кудрицький.

При цьому він зазначив, що до приходу на ринок приватних інвесторів розглядається можливість управління цією системою накопичення з боку НЕК.

За прогнозами заступника голови НЕК, швидкого приходу приватного інвестора в energy storage без будь-якої підтримки з боку держави найближчим часом не буде. У той же час "Укренерго" як системний оператор має гостру потребу в маневрених потужностях для балансування енергосистеми в умовах стрімкого розвитку відновлюваних джерел енергії.

"Ми готові зробити девелопмент, якийсь час керувати таким об'єктом з метою забезпечення операційної безпеки енергосистеми, щоб потім, коли приватний інвестор буде готовий інвестувати в системи накопичення, продати об'єкт йому, можливо, по частинах", - уточнив Кудрицький.

Топ-менеджер "Укренерго" не виключив, що для реалізації такого проекту знадобиться окреме рішення Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, що дозволяє НЕК його фінансувати і розвивати.

Крім того, Кудрицький уточнив, що в квітні поточного року Міжнародна фінансова корпорація (IFC) може представити проект механізмів стимулювання інвесторів в системи накопичення електроенергії.

"Ця концепція повинна бути напрацьована IFC, передана" Укренерго "і широкому колу стейкхолдерів як бачення IFC моделі можливої ​​підтримки або стимулювання інвесторів в цей сектор", - сказав Кудрицький.

За його словами, IFC володіє великою експертизою механізмів розвитку energy storage в інших країнах, відповідно, може запропонувати Україні ті, які вже показали свою результативність.

Кудрицький нагадав, що в жовтні 2019 року під час Міжнародного інвестиційного форуму RE: think Invest in Ukraine в Маріуполі "Укренерго" підписало, зокрема, угоду з IFC про співпрацю, в тому числі в напрямку розвитку систем накопичення енергії.

За словами Кудрицького, що розглядається зараз в профільному комітеті парламенту законопроект про системи накопичення (№ 2582), - це перший і необхідний крок до розвитку energy storage в Україні.

 

 
Коментарі (0)