ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГУкренерго подало в НКРЕКП план по тарифам на наступне півріччя

Укренерго подало в НКРЕКП план по тарифам на наступне півріччя

Дискусія з НКРЕКП навколо ринкових тарифів конструктивна, але залишаються питання

Дискусія з НКРЕКП навколо ринкових тарифів конструктивна, але залишаються питання

НЕК "Укренерго" передало Національної комісії з регулювання ринків енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) пропозиції щодо тарифів "Укренерго" в умовах роботи ринку електроенергії в другому півріччі 2019 року. Про це компанія повідомила на своїй сторінці в Facebook.

Компанія наводить свої аргументи по тарифам в умовах нового ринку.

"По-перше, Укренерго як оператор системи передачі електроенергії повинно бути фінансово в змозі працювати в умовах нового ринку електроенергії вже зовсім скоро - через місяць. Якщо, звичайно, парламент не прийме інше рішення", - йдеться в повідомленні.

Крім того, відрахування частини чистого прибутку до держбюджету зростає з 75% до 90% відповідно до рішення КМУ від квітні цього року, а це істотна додаткове фінансове навантаження, заявили в компанії. Також внаслідок зміцнення гривні виникли неопераційні курсові різниці, що призвело до незапланованого збільшення додаткових виплат прибутку на користь держави.

Як відзначили в "Укренерго", в цілому, дискусія з НКРЕКУ навколо ринкових тарифів цілком конструктивна. Однак залишається ряд невирішених питань.

Зокрема, через відсутність рішення КМУ про покладання спецобязательств щодо забезпечення доступності е / е для побутових споживачів немає механізму компенсації постачальникам універсальних послуг різниці ціни на е / е. У проекті документа зазначено, що компенсувати їх повинен оператор системи передачі. Якщо це рішення буде прийнято, але механізм не відображений в тарифі, "Укренерго" не матиме фінансування для виконання своїх обов'язків.

Як зазначив під час обговорення тарифів керівник "Укренерго" Всеволод Ковальчук, якщо в проекті тарифів не будуть враховані ці фактори, то з'являться цілком реальні ризики фінансової неспроможності "Укренерго" забезпечувати роботу енергосистеми в умовах нового ринку.

"За результатами першої декади місяця роботи в умовах нового ринку, за умови недостатності тарифного покриття витрат," Укренерго "звернеться до НКРЕКУ з пропозиціями про перегляд тарифів", - прокоментував Ковальчук.

 

 
Коментарі (0)