ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетика«Укренерго» провело випробування для інтеграції в європейську енергомережу

«Укренерго» провело випробування для інтеграції в європейську енергомережу

НЕК "Укренерго" завершило цикл випробувань генеруючого обладнання ТЕС, ТЕЦ і ГЕС з регулювання частоти та потужності в рамках програми дослідження можливості синхронної роботи енергосистем України та Молдови з ENTSO-E

НЕК "Укренерго" завершило цикл випробувань генеруючого обладнання ТЕС, ТЕЦ і ГЕС з регулювання частоти та потужності в рамках програми дослідження можливості синхронної роботи енергосистем України та Молдови з ENTSO-E (Європейська мережа системних операторів передачі електроенергії). Про це з посиланням на Інтерфакс-Україна повідомляє БізнесЦензор.

Відповідно до прес-релізу компанії, протягом трьох місяців було проведено дев'ять типів випробувань на 11 блоках восьми електростанцій країни. Результати роботи регулюючої апаратури будуть передані консорціуму системних операторів ENTSO-E з метою створення математичної моделі енергосистеми для моделювання її роботи і проведення досліджень сталих режимів і динамічної стійкості.

"Ці дослідження в свою чергу дозволять оцінити можливість синхронної роботи енергосистеми України та Молдови з ENTSO-E і на даному етапі визначать необхідність додаткових технічних заходів для їх інтеграції", - відзначають в НЕК.

Випробування проводилися при консалтингової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), в якості консультанта виступила Енергетична асоціація США (USEA).

Як повідомлялося, в квітні 2018 року Україна і Молдова підписали меморандум про співпрацю і спільні дії між профільними міністерствами двох країн, спрямованих на забезпечення євроінтеграційних процесів по досягненню можливості синхронної роботи енергосистем України та Молдови з ENTSO-E.

У червні 2017 року голова "Укренерго" Всеволод Ковальчук підписав угоду про умови майбутнього об'єднання енергосистем України та Молдови з ENTSO-E. У липні угода набула чинності після його підписання необхідною кількістю європейських системних операторів.

Кінцевий термін виконання Україною заходів каталогу вимог для приєднання ОЕС країни до енергосистеми континентальної Європи настає в липні 2022 року.

Документ складається з трьох основних частин: каталогу вимог (безумовне виконання яких необхідне для прийняття рішення про об'єднання енергосистем); переліку необхідних додаткових досліджень; "Дорожньої карти".

ENTSO-E (European Network of Transmission System Operators for Electricity) створена в 2009 році. Об'єднала шість існували на той час галузевих асоціацій: ATSOI, BALTSO, ETSO, NORDEL, UCTE і UKTSOA, в які входить 41 системний оператор з 34 країн.

"Укренерго" здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередачі, а також централізовану диспетчеризацію об'єднаної енергосистеми країни. НЕК є державним підприємством, перебуває в підпорядкуванні Міністерства фінансів, але буде перетворено в закрите акціонерне товариство.

 

 
Коментарі (0)