ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаУкренерго виступила проти енергомосту Україна-ЄС

Укренерго виступила проти енергомосту Україна-ЄС

Укренерго вважає недоцільним розширення «Бурштинського енергоострову» та пропонує натомість збудувати на його межі вставку постійного струму для з'єднання з ОЕС України

Укренерго вважає недоцільним розширення «Бурштинського енергоострову» та пропонує натомість збудувати на його межі вставку постійного струму для з'єднання з ОЕС України

Національна енергетична компанія Укренерго вважає недоцільним розширення «енергоострову Бурштинської ТЕС» за рахунок будівництва енергомосту Україна-ЄС як з економічної точки зору, так і в контексті інтеграції енергосистеми України до енергомережі континентальної Європи (ENTSO-E). Про це йдеться у повідомленні компанії.

Укренерго зазначає, що Міністерство енергетики та вугільної промисловості України має намір погодити підписання контракту на будівництво енергомосту Україна-ЄС, за рахунок якого планується розширити "остров Бурштинської ТЕС". Цей проект було затверджено розпорядженням Кабінету міністрів №671-р від 16 червня 2015 року для розширення можливостей для експорту електроенергії з України в Європу. Він передбачає виділення другого енергоблоку Хмельницької АЕС потужністю 1000 МВт разом з повітряною лінією 750 кВ ХАЕС — Жешув для експорту електроенергії до Польщі.

"Для будівництва енергомосту залучають приватного інвестора в межах державно-приватного партнерства. Після завершення будівництва передбачається, що вся вироблена другим блоком ХАЕС електроенергія 20 років поспіль буде продаватися одній приватній компанії за заздалегідь визначеною ціною для подальшого експорту в країни ЄС", - сказано у повідомленні.

В компанії зазначили, що навіть успішна реалізація проекту будівництва енергомосту залишить ізольованим енергетичний ринок України від європейського ринку електричної енергії та не забезпечить умови для конкуренції на внутрішньому ринку, що не відповідає меті реформи ринку електроенергії.

 

"За його підсумками (реалізації проекту, - ред.) відкриється лише одна можливість — експорт електроенергії з єдиного блоку ХАЕС для однієї приватної компанії", - зазначили в Укренерго.

 

Крім того у НЕК перерахували наступні недоліки проекту енергомосту:

- не доведена безпечна робота другого енергоблоку ХАЕС;

- втрата будь-якої можливості використання електроенергії другого енергоблоку ХАЕС для потреб України, можливості для експорту електроенергії з решти АЕС взагалі не передбачені;

- обмеження генерації решти енергоблоків Рівненської та Хмельницької АЕС для потреб України;

- непрозоре ціноутворення на електроенергію, яка буде викуплена у державного Енергоатома приватною компанією на 20 років вперед.

Також зазначається, що проект енергомосту не узгоджений з ENTSO-E та системним оператором Польщі PSE Operator, відсутні і дослідження його впливу на роботу мережі ENTSO-E.

В Укренерго вважають, що "єдиною можливістю суттєво збільшити конкуренцію та допустити європейських гравців на український ринок у стислий термін є будівництво вставки постійного струму потужністю від 600 МВт на межі ОЕС України та острову Бурштинської ТЕС. Цей проект може бути реалізований за 2,5 роки, а орієнтовні витрати складуть до $150 млн. При цьому очікуваний економічний ефект для ОЕС України вже в перший рік експлуатації може скласти від $150 млн".

 

 
Коментарі (0)