ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаУкренерго зобов’язали погасити борги перед власниками домашніх СЕС

Укренерго зобов’язали погасити борги перед власниками домашніх СЕС

Національна комісія з регулювання енергоринку та комунальних послуг (НКРЕКП) зобов'язала Укренерго погасити борги перед власниками домашніх сонячних електростанцій

 

Національна комісія з регулювання енергоринку та комунальних послуг (НКРЕКП) зобов'язала Укренерго погасити борги перед власниками домашніх сонячних електростанцій. Про це йдеться в ухваленому 30 січня рішенні.

У квітні 2022 року через початок повномасштабної російської агресії регулятор дозволив постачальникам електричної енергії, які виконують функцію постачальника універсальних послуг, купувати електроенергію домашніх СЕС за умови часткової оплати.

Відтепер ця постанова втрачає чинність.

Регулятор пояснив, що таке рішення пов'язане з дефіцитом електроенергії в Україні та необхідністю використовувати усі види доступної в енергосистемі генерації, зокрема розвиваючи розподілену генерацію.

"Сьогодні країна зацікавлена у будь-якій доступній генерації, і насамперед у малій генерації, яка є розподіленою. Ми маємо швидко створити сприятливі умови для її розвитку, що допоможе енергосистемі. Перший етап на цьому шляху – це погашення боргів та створення умов для роботи генерувальних установок приватних домогосподарств", – пояснив голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський.

Профільне видання Енергореформа вказує, що власники СЕС будуть отримувати свої гроші до 25 числа кожного місяця (починаючи з березня) за аналогічний місяць минулого року. Регулятор перевірятиме, чи Укренерго та постачальники універсальних послуг дотримуються цього алгоритму.

За даними Держенергоефективності на кінець 2021 року, загальна потужність сонячних електростанцій, встановлених в українських домогосподарствах, перевищила 1 ГВт, їх встановили майже 40 000 домогосподарств.

 

 

 
Коментарі (0)