ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГУкрпошта заплатить комісію НБУ за видачу монетизованих субсидій

Укрпошта заплатить комісію НБУ за видачу монетизованих субсидій

Національний банк встановив плату за видачу з його сховищ комерційним банкам готівки, які потім будуть використані для виплати монетизованих субсидій через Укрпошту

Національний банк встановив плату за видачу з його сховищ комерційним банкам готівки, які потім будуть використані для виплати монетизованих субсидій через Укрпошту. Як і у випадку з виплатами пенсій, послуги з підкріплення кас фінустанов він оцінив в 0,1%. Відповідне рішення закріплене постановою НБУ №45, яке вступило в силу 1 березня.

Зокрема, додав до переліку власних платних сервісів новий пункт «Підкріплення кас банків банкнотами (обіговими монетами) в національній валюті України для видачі підприємствам зв'язку на виплату житлових субсидій готівкою» і встановив ціну такої послуги в 0,1%.

«В цілому, це нормальна ціна для підкріплення готівкою. Але назвати її ринкової можна, тільки тому, що вона зафіксована. Наприклад, зараз завезти готівкову гривню в банківську касу взагалі нічого не варто. А роздрібний бізнес, якому потрібна готівка для регулярних виплат, бере її трохи дешевше - під 0,05-0,08% », - говорить фінансовий аналітик Василь Невмержицький.

І додає, що в пікові дні, коли люди в країні масово отримують зарплати і пенсії, вартість наявних нерідко виростає. У такому випадку встановлена ​​комісія швидше, навпаки, захищає Укрпошту від додаткових витрат.

«Банк бере готівку у НБУ під 0,1%, а потім по тій же ціні віддає Укрпошті. Ставити більше він не може. Залишається лише питання, як сама пошта буде покривати вартість цієї послуги », - додає він.

Втім, відповідь на нього дає торішнє рішення Кабміну, який виділив у цьому році поштової оператору 500 млн. Грн. на компенсацію витрат по виплаті пенсій. З огляду на, що левову частку монетизованих субсидій в Укрпошті отримають пенсіонери, причому разом з основними виплатами, значної шкоди фінансовому стану оператора це не завдасть.

У той же час постанова знімає невизначеність у відносинах між банкірами і поштовиками в частині підкріплення кас готівкою. Адже пенсійні виплати перш тарифікувалися, а субсидії - немає.

За оцінками самої Укрпошти, найближчим часом вона виплатить субсидії 1,1 млн. Одержувачів. Якщо виходити з середнього розміру пільги за даними Держстату (в січні - 915 грн.), Через відділення поштовиків пройдуть додаткові 1 млрд грн. всього за кілька днів. Тільки комісійні НБУ при цьому складуть близько 1 млн грн.

Відзначимо, що встановлена ​​комісія стосується виключно взаємовідносин НБУ, комерційних банків і Укрпошти. І не зачіпає простих людей. Вони отримають виплати рівно в тому обсязі, який їм призначено.

 

 
Коментарі (0)