ГоловнаНовини ЖКГТранспорт«Укрзалізниця» очікує від держави програму підтримки

«Укрзалізниця» очікує від держави програму підтримки

АО "Укрзалізниця" веде діалог з урядом про можливість впровадження системної програми фінансової підтримки компанії за рахунок держбюджету

 

АО "Укрзалізниця" веде діалог з урядом про можливість впровадження системної програми фінансової підтримки компанії за рахунок держбюджету.

Про це глава правління компанії Володимир Жмак повідомив в інтерв'ю Інтерфакс-Україна.

"Ми ведемо з ними (представниками уряду, - ред.) Роботу над тим, щоб це не стало одноразової акцією (в законі про держбюджет на 2021 рік передбачено 4 млрд грн на розвиток рухомого складу та інфраструктури, - ред.), А перетворилося на системну програму підтримки національного залізничного перевізника, як це практикується практично у всіх країнах ", - сказав глава компанії.

Жмак, зокрема, зазначив, що оскільки "Укрзалізниця" йде в бік анбандлінга, тобто поділу на вертикалі, то ситуація не може залишатися такою, як зараз, коли за рахунок вантажних перевезень субсидуються пасажирські перевезення, виробництво, ремонти, інфраструктура.

"Коли наші чотири вертикалі стануть самостійними, зробити пасажирське перевезення прибутковою без допомоги держави буде просто неможливо", - підкреслив він.

Глава "Укрзалізниці" також зазначив, що компанія з нетерпінням очікує прийняття нового закону про залізничний транспорт, оскільки він дозволить врегулювати два основних моменти - режим приватної тяги, тобто допуск приватних локомотивів до інфраструктури "Укрзалізниці", і запуск системи публічних договорів на пасажирські перевезення .

Говорячи про причини затягування прийняття даного закону Жмак зазначив, що в даний час "підвисає" дуже багато потрібних і важливих для країни законопроектів, але "в нашому випадку причини комплексні, включаючи політичні розбіжності серед депутатів".

Як повідомлялося, раніше "Укрзалізниця" оголосила тендер на придбання 100 нових пасажирських вагонів загальною вартістю 3,04 млрд грн за кошти держбюджету. Крім того, компанія планує електрефіціровать ряд ділянок шляху за бюджетні кошти.

 

 

 

 
Коментарі (0)