ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняУмови газового ринку можуть залишити українців без субсидій

Умови газового ринку можуть залишити українців без субсидій

Українці, які спокусилися пропозиціями про зміну постачальника газу, ризикують залишитися без субсидій

Українці, які спокусилися пропозиціями про зміну постачальника газу, ризикують залишитися без субсидій.

У Мінсоцплітікі заявили: щоб уникнути проблем, пільговики, які надумають змінювати постачальників газу, зобов'язані оперативно повідомляти про це в служби соцзахисту.

"Виходить дивна ситуація. Спочатку українцям кажуть про спрощення процедури зміни постачальника. Саме спрощення полягає в тому, що саме постачальник бере на себе всі клопоти, включаючи оформлення документів, вирішення питань з колишніми боргами та ін. А тепер виявляється, що саме споживач повинен бігти в служби соцзахисту і по-суті, по- нової оформляти субсидію. Так де ж тут спрощення і ринок? ", - дивується керівник спеціальних проектів НТЦ" Психея "Геннадій Рябцев.

За підсумками серпня майже чверть всіх звернень стосувалася саме зміни постачальника газу. Це питання по популярності витіснив навіть температурні коефіцієнти, які до запуску газового ринку найчастіше цікавили споживачів (мова йде про так званому приведення обсягів газу до стандартних умов, коли показники лічильника множаться на певний коефіцієнт, як правило, підвищує підсумкову суму в платіжці).

Міняти колишніх постачальників на користь більш "вигідних" українців активно агітують і самі газовики. Наприклад, базу роздрібних клієнтів зараз активно набиває "Нафтогаз". НАК рекламує "спрощений перехід" до них на обслуговування. Досить просто залишити заявку на сайті і подати пакет документів (паспорт, ідентифікаційний код і останню платежкку за розподіл газу).

Інше проблемне питання, яке може безпосередньо ударити по субсидіях - несвоєчасне оприлюднення цін на газ. На поточний місяць багато газівники виставляють тариф тільки в останніх числах, тобто, споживачі по суті платять вже пост-фактум. Хоча в НКРЕ заявили, що постачальники повинні попереджати клієнтів про підвищення ціни на газ не менш ніж за 5 днів до початку поставок.

В кінці серпня АМКУ порекомендував газовикам не зволікати з оголошенням тарифів. Але у вересні ситуація повторилася, і багато компаній опублікували ціни із запізненням, а деякі поки і зовсім цього не зробили.

Не факт, що соцслужби чекатимуть кінця місяця, щоб отримати тариф, за яким вважати компенсації для пільговиків. А якщо чекати будуть, то зірвуться терміни нарахування субсидій та оплати за комуналку (її потрібно погасити до 20 числа кожного місяця), а це - борги та позбавлення субсидії (якщо борг досягне 340 гривень).

Щоб вписатися в терміни соцслужби можуть порахувати, наприклад, за цінами минулого місяця. Хоча тариф щомісяця змінюється і поки - тільки в бік збільшення.

 

 
Коментарі (0)