ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГУмови RAB-тарифу від НКРЕКП зменшать надходження від приватизації обленерго

Умови RAB-тарифу від НКРЕКП зменшать надходження від приватизації обленерго

Стимулюючий тариф для обленерго, який прийняла НКРЕКП, знизить надходження до бюджету від приватизації державних активів обленерго

Стимулюючий тариф для обленерго, який прийняла НКРЕКП, знизить надходження до бюджету від приватизації державних активів обленерго.

Про це заявив Володимир Бужан, аналітик Центру економічного відновлення.

Експерт заявив, що прийняті параметри стимулюючого тарифу на розподіл електроенергії в частині нарахування ставки прибутковості на існуючі активи 3% не мають стимулів для залучення інвестицій.

"Я як економіст дивлюся на це і розумію, що ставка 3% вона не стимулює взагалі», - заявив Бужан. Він вважає, що така ставка негативно позначиться на ціні державних активів при приватизації і значно знизить надходження до бюджету. 

"Поточний бюджет і Прем'єр-міністр говорять про те, що від приватизації чекають значні надходження до бюджету. У своєму дослідженні впровадження стимулюючого тарифу ми бачили, що від приватизації приблизно в 3 рази будуть нижче надходження при поточному тарифі. А могли б бути в 6 разів вище, якби ставка прибутковості була вище", - підкреслив аналітик.

Раніше, Центр економічного відновлення опублікував дослідження згідно з яким, надходження до бюджету від приватизації держактивів обленерго складуть 10-13 млрд грн, за умови переходу на стимулююче регулювання за європейськими параметрами. В іншому випадку-обленерго будуть приватизовані за 2-3 млрд грн.

Зазначимо, нардеп Людмила Буймістер заявила, що НКРЕКП навмисно зриває приватизацію державних обленерго, встановлюючи низьку ставку прибутковості на стару базу активів.

 

 
Коментарі (0)