ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняУряд назвав коли буде можливо відмовитися від газу з РФ

Уряд назвав коли буде можливо відмовитися від газу з РФ

Уряд повідомив, що через кілька років Україна може стати повністю енергонезалежною. Для цього розроблено новий проект закону про ренти, а також забезпечується стимулювання до зниження споживання енергоресурсів.

Україна за 10 років може стати повністю енергонезалежною. Вже вдалося скоротити споживання газу на 20%. Про це в інтерв’ю одному з каналів сказав Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

«Є ціль, яку ми досягнемо - за десять років Україна буде повністю енергонезалежною державою», - підкреслив Прем’єр.

Зокрема, він зазначив, для цього Уряд подав до Парламенту новий закон про ренти.

«Не той популістський закон, який мої політичні опоненти пропонують прийняти. А закон, який передбачає: той, хто видобуває, свердлить нові джерела, збільшує обсяги видобутку природного газу, - той отримує низьку ренту і додаткові стимули для інвестицій в газовий сектор», - наголосив пан Яценюк.

Окрім стимулювання внутрішнього виробництва для досягнення енергоефективності, за словами Глави Уряду,  важливе зменшення споживання енергоресурсів. Наразі, Україна вже скоротила споживання газу на 20%.

Також, Прем’єр нагадав, що Уряд розпочав реверсні постачання природного газу в Україну. Так, сьогодні частка імпорту російського газу впала до 30%.

«Словаччина, Польща, Угорщина – це три основних джерела, де ми отримуємо газ від країн-членів Європейського Союзу. І отримуючи цей газ, ми так само маємо як переваги по ціні, так і переваги по тому, що ми не повністю залежимо від російського газового монополіста», - підкреслив пан Яценюк.

Все це дозволить за 10 років взагалі відмовимося від придбання російського природного газу, переконаний він.

Нагадаємо, Україна протягом 2015 року скоротила обсяг закупівлі російського «блакитного» палива майже в три рази. Зокрема, за дев’ять місяців цього року з Росії поставлено 4,6 млрд куб. м газу.

 
Коментарі (0)