ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГУряд пояснив, за що можуть і не можуть позбавити субсидії

Уряд пояснив, за що можуть і не можуть позбавити субсидії

Кабінет міністрів нагадав всім отримувачам державної допомоги на оплату послуг ЖКГ, що не варто довіряти інформації з неперевірених джерел.

Кабінет міністрів нагадав всім отримувачам державної допомоги на оплату послуг ЖКГ, що не варто довіряти інформації з неперевірених джерел.

Якщо родина здійснила покупку, сума якої перевищує 50 тисяч гривень, у період отримання субсидії, субсидію надавати не припинять. Але про факт такої покупки сім’я зобов’язана повідомити управління соціального захисту населення протягом місяця. Це вплине на право призначення допомоги на наступний термін.

Крім того, повідомляти органи соціального захисту населення необхідно про наступні зміни:

склад зареєстрованих у житлі: хтось виписався чи прописався;

соціальний статус членів сім’ї: хтось звільнився або влаштувався на роботу, став пенсіонером;

набір комунальних послуг: відмовилися від централізованого опалення і перейшли на індивідуальне чи навпаки.

Субсидія – це безповоротна державна допомога у сплаті комунальних послуг. Але якщо кількість прописаних в помешканні осіб зменшилася або збільшилася – про це необхідно сповістити, і субсидію перерахують.

У разі збільшення кількості зареєстрованих осіб, в залежності від соціального статусу та доходів людини, що прописалася, субсидія на сім’ю може бути збільшена або зменшена.

Відповідно до формули розрахунку субсидії, розмір допомоги залежить від сукупного доходу сім'ї: чим більша кількість членів сім'ї та її сукупний дохід, тим меншою є компенсація держави за комунальні послуги і навпаки.

Сума субсидії, яку держава надала громадянам для оплати комунальних послуг в розмірі соціальних нормативів, і яка не використана у минулому місяці родиною внаслідок економії електроенергії, газу чи води, має зараховуватися постачальником послуги у рахунок плати за послуги наступних розрахункових періодів.

Якщо домогосподарство використало ресурсів менше, ніж встановлено соціальним нормативом, у наступному місяці вона має право на те, щоб зекономлені кошти були зараховані у рахунок наступних платежів.

При цьому, про економію не потрібно нікому нічого повідомляти – ці суми мають зазначатися у платіжці як переплата (з мінусом).

Якщо виконавець житлово-комунальної послуги "ігнорує" зекономлену субсидію і нараховує інакше, він порушує діюче законодавство.

Крім того, сума зекономленої субсидії не впливає на розрахунок розміру обов’язкової плати за комунальні послуги. Він визначається виходячи з сукупного доходу сім’ї і тарифів, та не змінюється протягом періоду отримання субсидії.

Субсидія призначається без врахування наявності депозитів і доходів від їх розміщення в банку, без будь-яких обмежень щодо наявності майна.

Для  призначення  субсидії  сукупний  дохід  обчислюється виходячи  з доходів, відомості про які надаються   ДФС, Пенсійним  фондом,  фондами соціального страхування, а також виходячи з розмірів  державної  соціальної  допомоги, крім:

допомоги  при  народженні  дитини,  виплата якої здійснюється  одноразово,

допомоги при усиновленні дитини, виплата якої  здійснюється  одноразово,

одноразової  винагороди жінкам, яким  присвоєно  почесне  звання  України "Мати-героїня",

державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування,

допомоги на дітей, над якими встановлено опіку  чи  піклування,

щомісячної  адресної  допомоги  внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на  оплату житлово-комунальних послуг.

До сукупного доходу також не враховуються:

сплачені особою аліменти,

оплата  праці членів виборчої комісії,

допомога громадських  та  благодійних організацій,

допомога  на  поховання,

одноразова  допомога,  яка надається  відповідно  до  законодавства  або за рішеннями органів виконавчої   влади   та   місцевого  самоврядування, підприємств, установ,  організацій  незалежно  від  форми  власності,

вартість безоплатно  отриманих санаторно-курортних путівок, протезно-ортопедичних  виробів,  засобів  реабілітації,

суми, які виплачуються  в  порядку   відшкодування   шкоди,   заподіяної працівникові   за   ушкодження   його  здоров’я,  що  пов’язане  з виконанням  ним  трудових  обов’язків.

 

 
Коментарі (0)