ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняУряд продовжує сподіватися на співпрацю зі Словаччиною

Уряд продовжує сподіватися на співпрацю зі Словаччиною

Прем’єр – міністр наголошує на тому, що реверс газу через Словаччину є взаємовигідним. Тим часом у Міненерго визнають, що купувати у Словаччини газ Україні заважає «Газпром».

Реекспорт природного газу в Україну через Словаччину є вигідним для обох країн. Про це заявив Прем'єр-міністр України Микола Азаров під час зустрічі у вівторок із головою Національної Ради Словаччини Паволом Пашкою.

Про це «Україні Комунальній» повідомили у прес-службі Кабінету міністрів.

«Ми вже понад рік ведемо переговори з оператором вашої газотранспортної системи для того, аби укласти угоду щодо реверсних поставок газу в Україну. Це непросте питання. Але, тим не менше, ми з вами є учасниками Європейської енергетичної хартії, а це означає, що ми з вами повинні мати можливості для диверсифікації поставок. У нас повинні бути можливості для спільного доступу до газотранспортної системи, і я сподіваюся, що ми це питання з вами вирішимо для взаємовигідної торгівлі», - сказав Микола Азаров.

Він також запросив словацького Прем'єр-міністра відвідати Україну і обговорити ряд питань двосторонньої співпраці, зокрема в енергетиці.

Нагадаємо, раніше Європа визнала, що не зможе допомогти Україні з поставками газу зі Словаччини. Країна не піде на реекспорт без згоди «Газпрому».

Тим часом, Міністерство енергетики та вугільної промисловості підтвердило інформацію про те, що поки не вдається організувати поставки газу в Україну із Словаччини з реверсного шляху через необхідність узгодження таких дій з російським монополістом «Газпромом». Про це заявив у ході гарячої лінії в Кабінеті міністрів повідомив заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Андрій Бондаренко.

«Як і у нас, у словацького оператора є контракт з «Газпромом». Без урахування «Газпрому» у випадку з Словаччиною поки важко говорити про реалізацію словацького напрямку, хоча воно одне з найбільш перспективних», - заявив пан Бондаренко.

Як повідомляла «Україна Коммунальна» раніше, поставки газу зі Словаччини в Україну можуть відкласти на невизначений термін. Зокрема, представник Євросоюзу заявив, що країна не піде на реекспорт без згоди «Газпрому». Тому українській владі доведеться розраховувати на інші канали диверсифікації. Одним з них може стати польський напрямок.

 
Коментарі (0)