ГоловнаНовини ЖКГУтилізація ТПВУряд схвалив законопроєкт “Про упаковку та відходи упаковки”

Уряд схвалив законопроєкт “Про упаковку та відходи упаковки”

Законопроєкт імплементує в українське законодавство європейські підходи, а саме директиви: 94/62/ЄС «Про упаковку та відходи упаковки»; 2018/852/ЄC про внесення змін до директиви щодо упаковки та відходів упаковки в рамках сприяння переходу ЄС до економік
Документ є складовою загальної реформи управління відходами в Україні. Його реалізація дозволить покрити всю країну системою роздільного збирання упаковки та відновлення цих відходів, а отже перейти до економіки замкненого циклу. Відтак мільйони тонн ресурсоцінних матеріалів, таких як папір, картон, пластик, скло, метали, деревина, не захоронюватимуться на полігонах, а отримуватимуть “друге життя”. Вони ставатимуть сировиною для вироблення нових продуктів, пише "Україна Комунальна".
 
Законопроект імплементує в українське законодавство європейські підходи, а саме директиви: 94/62/ЄС «Про упаковку та відходи упаковки»; 2018/852/ЄC про внесення змін до директиви щодо упаковки та відходів упаковки в рамках сприяння переходу ЄС до економіки замкненого циклу.
 
Суть розширеної відповідальності виробника в тому, що саме той, хто виробив упаковку та продукцію в ній, має забезпечити її приймання, роздільне збирання, сортування, підготовку до повторного використання та відновлення. Тобто цей обов'язок переходить від держави до виробника продукції. А отже, за такі відходи українці більше не платитимуть.
 
Щоб виробникам було легше справитися з цим завданням і передбачено створення організацій розширеної відповідальності виробника. Як вони мають працювати та яких правил дотримуватися - визначено у законопроекті.
 
Впровадження розширеної відповідальності стимулюватиме виробників створювати необхідну інфраструктуру для збирання, сортування та обробки відповідних відходів, а також змінювати підходи до виробництва упаковки – щоб її можна було відновити та використати повторно.
 
У документі окреслено нові вимоги до упаковки для зменшення рівня небезпечних речовин в ній, а також для можливості її подальшого рециклінгу. Передбачено обов'язкове маркування упаковки, встановлені мінімальні цільові показники рециклінгу, які щороку мають виконувати виробники тощо.
 
Що відноситься до упаковки, яку збиратимуть та перероблятимуть ОРВВ: це не лише звичні для всіх паперові чи пластикові пакети, харчова плівка чи алюмінієва фольга. Законопроект передбачає і РВВ, наприклад, для коробок під солодощі та коробок для сірників, “тимчасових” горщиків для квітів, в яких їх продають та перевозять, і навіть, для вішалок, що продаються разом з одягом. Частиною упаковки вважатиметься і щіточка для туші, що є частиною кришки контейнера тощо.
 

Наразі законопроекту потрібно пройти шлях погодження та прийняття народними депутатами. Однак з набранням ним чинності, в Україні розпочнуться не точкові, а системні зміни. 

 
Коментарі (0)