ГоловнаНовини ЖКГОпалювальний сезон 2023-2024Уряд запевняє, що Меморандум щодо стабільного проходження опалювального сезону виконується

Уряд запевняє, що Меморандум щодо стабільного проходження опалювального сезону виконується

Всі угоди з НАК «Нафтогаз» укладаються, як це прописано в Меморандумі з органами місцевого самоврядування. На сьогодні вже більша частина пройшли відповідні процедури в системі закупівель Prozorro та уклали договори.
НАК «Нафтогаз» та органи місцевого самоврядування продовжують укладати договори на закупівлю природного газу відповідно до Меморандуму  про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та постачання гарячої води в опалювальному періоді 2021/2022 рр. 
 
Про це розповів Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час «Години запитань до Уряду» у Верховній Раді.
 
«Всі угоди з НАК «Нафтогаз» укладаються, як це прописано в Меморандумі з органами місцевого самоврядування. На сьогодні з восьми тисяч верифікованих бюджетних установ вже більша частина пройшли відповідні процедури в системі закупівель Prozorro та уклали договори. Окрім цього, газ і тепло постачаються безперервно. Урядом прийняті відповідні рішення про неможливість припинення постачання газу для ТКЕ, для бюджетних і комунальних установ, які мають власні котельні», — зазначив очільник Уряду.
 
Денис Шмигаль нагадав, що вчасне забезпечення громад теплом лежить у сфері відповідальності органів місцевого самоврядування.
 
Своєю чергою, на минулому тижні, представники теплопостачальних підприємств заявили, що замість обіцяної керівництвом держави компенсації в тарифах за минулий опалювальний сезон та достатніх обсягів газу для потреб населення, тепловики зіштовхнулися з масовими перевірками та дефіцитом газу, а місцеві бюджети — з гострою потребою дофінансування теплопостачання.
 
Протистояння у трикутнику «влада — Нафтогаз — ТКЕ», яке розпочалось навесні цього року після скасовування ПСО (покладання спеціальних зобов’язань) та впровадження ринкових цін на газ, загострилось вже на початку опалювального сезону через невиконання з боку влади досягнутих домовленостей за Меморандумом, підписаним 30 вересня.
 
Лімітів «дешевого» газу для потреб населення, які отримали теплокомуненерго в угодах від торгового газового посередника НАК «Нафтогаз України» — ТОВ «Нафтогаз Трейдинг» — виявилось недостатньо вже у жовтні, коли тепловики розпочали опалювальний сезон у містах з централізованим опаленням. 
 
Обсяги природного газу теплопостачальним підприємствам визначались за середнім споживанням в попередні три роки без урахування температури поточного опалювального сезону.
 
Але, обсяги газу, що перевищують встановлений ліміт, НАК «Нафтогаз України» зобов’язує підприємства ТКЕ закуповувати за ринковими цінами (25 грн/1 куб.м у жовтні). В результаті, через некоректне лімітування обсягів газу міський бюджет Маріуполя повинен дофінансувати закупівлю газу додатково на 25 млн грн, Старокостянтинова — на 4,5 млн грн. Аналогічна ситуація в Івано-Франківську, Львові та інших українських містах, а також з опаленням бюджетних установ, які споживають природний газ через індивідуальні котельні.
 
Суттєво поглиблює кризу в теплопостачанні відсутність механізму державної підтримки територіальних громад, індекс податкоспроможності яких менше або дорівнює 0,9. Згідно з Меморандумом, підтримка таких місцевих громад мала запрацювати в четвертому кварталі поточного року. Однак станом на сьогодні органи місцевого самоврядування не мають ні механізму, ні будь-якої інформації щодо виконання Урядом цієї обіцянки.
 
Коментарі (0)