ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоУряд зробив ще один крок до запуску ринку ЖКП

Уряд зробив ще один крок до запуску ринку ЖКП

Вчора на засіданні уряду було прийнято п'ять постанов, які покликані реалізувати закони щодо реформи житлово-комунального господарства.

Вчора на засіданні уряду було прийнято п'ять постанов, які покликані реалізувати закони щодо реформи житлово-комунального господарства.

Про це Цензор.НЕТ розповіла Юлія Чеберяк, аналітик житлово-комунальних програм ГМ "ОПОРА".

Одним з постанов вносяться зміни до Статуту Фонду енергоефективності, зокрема збільшують статутний капітал фонду до 1,6 млрд грн.

"Нещодавно зареєстрований Фонд енергоефективності, за прогнозними даними експертів і фахівців, він почне працювати тільки з наступного року. При цьому урядова програма" теплі кредити "вже сьогодні потребує додаткового фінансування для повноцінної її роботи. З передбачених 400 млн грн на дію програми в 2018 році, фінансування якої почалося тільки в травні, вже сьогодні використана половину запланованого обсягу. Тому, з огляду на попередній досвід, слід очікувати її призупинення через брак запланованої ованного фінансування ", - говорить Чеберяк.

Ще дві постанови стосуються енергоаудиту. Одне детально прописує умови, порядок і вимоги до проведення професійної атестації енергоаудиторів.

"Атестація енергоаудиторів буде проводитися платно в вузах. Буде полягати вона в письмовому кваліфікаційному іспиті з тестовими завданнями, де кількість тестових завдань має становити не менше 25, а кількість ситуаційних - не менше 3. Для позитивного рішення про видачу сертифіката кандидатові потрібно скласти іспит, де правильних відповідей має бути не менше 70% ", - коментує постанову експерт.

У наступному постанові вказується порядок обміну інформацією між різними органами виконавчої влади з проведення професійних атестацій.

"Ця постанова передбачає, яким чином буде отримувати Держенергоефективності інформацію про енергоаудиторів та фахівців з обстеження інженерних систем, в тому числі інформацію про відмову у видачі кваліфікаційного атестата, його анулювання, для внесення в базу даних фахівців відповідно до вимог відповідного порядку, який затверджений Мінрегіоном," - зазначила Чеберяк.

Одне з прийнятих вчора постанови має на меті забезпечити моніторинг стану оснащеності вузлами комерційного обліку, форми подання інформації для його здійснення, періодичність подання такої інформації.

"Цей документ для практичної реалізації закону" Про комерційний облік ". Згідно із законом має бути 100% комерційний облік води і тепла, зараз цього рівня не досягли. Мета цієї постанови - проаналізувати, чи дотримуються терміни установки лічильників, чи відповідають вони технічним регламентам. І буває ситуація, коли в одному місяці в області 80% лічильників, а в наступному - менше. Причини різні - лічильники крадуть, руйнують, оператори подають неправдиву інформацію і т. д. Ця постанова зажадає пояснень причин за кількістю, тобто фактіче ського адекватного обліку ", - коментує Чеберяк.

 

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
29 Липня 2018 p. 22:02
Зараз трясцю в Україні можна списати на війну. Але до 2014 року війни не було , а занепад був ще більший , і тодішня влада обшкрібала населення ще щільніше.