ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаВ Єврокомісії розкритикували Роттердам+

В Єврокомісії розкритикували Роттердам+

Використовувані методології не повністю відповідають кращим європейським практикам

Аналіз рішень Нацкомісії з регулювання ринку енергетики і комунальних послуг експертами Євросоюзу щодо методології встановлення цін на вугілля і розрахунку плати за приєднання до електромереж показав, що використовувані методології не повністю відповідають кращим європейським практикам.

Про це йдеться в листі віце-президента Європейської комісії з Енергосоюз Марош Шефчович українському президенту Петру Порошенко, повідомляє БізнесЦензор.

Зокрема, Марош Шефчович критикує методику розрахунку Оптовою ринкової ціни - так звану формулу "Роттердам +", введену в дію Нацкомісії з регулювання ринку енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) в травні 2016 року

Також Марош Шефчович вказує на те, що Євросоюз запропонував експертну допомогу і підтримку українському регулятору, "які ледь використовувалися".

В кінці листа представник Єврокомісії закликає виболніть закон про енергетичну регуляторі і видати указ про ротацію членів НКРЕКУ.

Як відомо, відповідно до закону, указ президента має бути виданий за три місяці до першої ротації, яка повинна відбутися в кінці травня 2017 року.

Нижче наводиться переклад повного тексту листа:

Вельмишановний пане Президенте!

Європейський Союз активно підтримує зусилля України у реформуванні її енергетичних ринків, в тому числі посилення незалежності та повноважень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг. Саме тому ми вітали прийняття закону про енергетичну регуляторі, як один із заходів, що дозволяють ЄС надати наступні 600 млн євро макрофінансової допомоги Україні.

Тому зараз так важливо, щоб впровадження цього закону здійснилося без подальших зволікань. Протиріччя по недавнім рішенням енергетичного регулятора щодо методології встановлення цін на вугілля і розрахунку плати за приєднання до електромереж свідчать про те, яке велике значення має не тільки незалежність, а й професіоналізм і довіру до енергетичного регулятору для залучення терміново необхідних інвестицій в економіку України.

Європейський Союз запропонував підтримку і експертну допомогу Національної комісії, які ледь використовувалися. Аналіз згаданих недавніх рішень регулятора експертами ЄС показав, що, на жаль, використовувані методології не повністю відповідають кращим європейським практикам.

Як конкретний кроку для посилення довіри до енергетичного регулятору, я сподіваюся, Ви забезпечите виконання закону про Національну комісію шляхом створення відповідно до ст. 8 Конкурсної комісії і якнайшвидшого призначення двох членів по Вашій квотою. Я впевнений, що Кабінет міністрів України і Верховна рада України підуть Вашому прикладу, подавши свої кандидатури.

Дозвольте мені ще раз засвідчити мою рішучу підтримку українським реформам і висловити надію на продовження нашої тісної співпраці для забезпечення успіху цих перетворень в енергетичній галузі.

Марош Шефчович, віце-президент Європейської комісії

 

 
Коментарі (0)