ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаВ Київенерго заявляють, що аварійних запасів для підтримки роботи теплового та електричного господарства вистачить лише на 2 тижні

В Київенерго заявляють, що аварійних запасів для підтримки роботи теплового та електричного господарства вистачить лише на 2 тижні

Київенерго вимушене буде зупинити роботи з ліквідації пошкоджень, підготовки теплового та електричного господарства столиці до опалювального сезону після закінчення аварійного запасу матеріалів та запчастин. За оцінкою компанії, їх вистачить на 2 тижні.

Як повідомлялось раніше, через штрафні санкції НАК «Нафтогаз України» за вже сплачені газові борги 2014-2015 рр. виконавча служба арештувала всі рахунки КИЇВЕНЕРГО, в т. ч. зарплатний.

Це призвело до повного блокування господарської діяльності КИЇВЕНЕРГО, компанія змушена буде припинити реконструкції, капітальні та поточні ремонти тепло- та електромереж, теплоджерел і електричних підстанцій, випробування тепломереж, реалізацію програми зі встановлення будинкових лічильників тепла.

Компанія вкрай занепокоєна ситуацією й закликає органи державної влади вжити негайних заходів щодо її врегулювання. Зупинка ремонтної кампанії та інвестиційних програм, неможливість забезпечити оперативне усунення аварій є передумовою серйозних технологічних ризиків стабільності проходження опалювального сезону 2016/2017 рр.

Станом на вчора СВП «Київські теплові мережі» ПАТ «КИЇВЕНЕРГО» виконав близько 30% запланованих ремонтних робіт. Проведено гідравлічні випробування близько 50% столичних тепломереж з метою виявлення потенційно аварійних ділянок та усунення пошкоджень до ввімкнення централізованого опалення. Під час випробувань було виявлено та ліквідовано 615 пошкоджень. Окрім цього, арешт рахунків перешкоджає завершенню стратегічної партнерської програми КИЇВЕНЕРГО і столичної влади зі 100% забезпечення житлового фонду Києва будинковим обліком теплової енергії у 2016 році. На сьогодні встановлено 56% від запланованої на цей рік кількості будинкових лічильників тепла (1 450 із 2 570). Враховуючи ці вузли обліку, в Києві без лічильників лишається близько 10% житлового фонду.

В електричному господарстві компанія виконала на сьогодні також близько третини запланованих ремонтних робіт. СВП «Київські електричні мережі» ПАТ «КИЇВЕНЕРГО» за програмою підготовки міста до опалювального сезону відремонтував майже 40 км повітряних ліній електропередачі, 200 трансформаторних підстанцій та розподільних пунктів, а також відновив понад 650 кабельних ліній.

Нагадаємо, штрафи за газові борги, які КИЇВЕНЕРГО погасило в повному обсязі, перевищують 1,5 млрд грн. Законність 1,2 млрд грн санкцій зараз розглядається в судах, а 372 млн грн стали причиною арешту всіх рахунків компанії.

Наразі блокування роботи енергокомпаній через штрафні санкції на газові борги 2014-2015 рр. стала загрозою енергетичної безпеки України. Під арештом знаходяться рахунки 104-х українських теплокомуненерго (ТКЕ). Загальна сума нарахованих НАК «Нафтогаз України» штрафів перевищує 10 млрд грн, з яких 4,4 млрд грн знаходяться у виконавчому провадженні. Компанії не можуть виконувати зобов'язання з підготовки тепломереж до опалювального сезону, проводити необхідні ремонтні роботи та реконструкції теплового та електричного господарства, виплачувати податки й зарплати.

Причини затримок розрахунків енергокомпаній за газ знаходяться в площині регулювання галузі. Основні з них – несвоєчасна компенсація різниці в тарифах, затримки фінансування держбюджетом пільг та субсидій, незбалансована нормативна база з розрахунками за газ, тепло- й електроенергію, а також борги всіх категорій споживачів за спожите тепло та електрику і відсутність дзеркального джерела погашення газових штрафних санкцій.

 
Коментарі (0)