ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГВ НКРЕКП відібрали право встановлювати тарифи на електроенергію з альтернативних джерел

В НКРЕКП відібрали право встановлювати тарифи на електроенергію з альтернативних джерел

З набуттям чинності Закону «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг», НКРЕКП позбавляється права встановлювати тарифи на електроенергію з відновлюваних та альтернативних джерел

З набуттям чинності Закону «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг», НКРЕКП позбавляється права встановлювати тарифи на електроенергію з відновлюваних та альтернативних джерел

НКРЕКП звертає увагу, що 26.11.2016 набув чинності Закон України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг».

Розділом IV «ПРИКІНЦЕВІ ТА ПЕРЕХІДНІ ПОЛОЖЕННЯ» цього Закону внесено зміни до статті 16 Закону України «Про теплопостачання», відповідно до яких до повноважень НКРЕКП належить ліцензування господарської діяльності з виробництва теплової енергії (крім виробництва теплової енергії на установках з використанням нетрадиційних або поновлюваних джерел енергії), діяльності з виробництва теплової енергії на теплоцентралях, теплоелектростанціях, атомних електростанціях і когенераційних установках, транспортування її тепловими мережами, постачання теплової енергії в обсягах, що перевищують рівень, який встановлюється умовами та правилами провадження господарської діяльності (ліцензійними умовами).

Таким чином, ліцензування діяльності з виробництва теплової енергії на установках з використанням нетрадиційних або поновлюваних джерел енергії на сьогодні не відноситься до повноважень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Звертаємо увагу, що частиною третьою статті 20 Закону України «Про теплопостачання» тарифи на виробництво теплової енергії, у тому числі на теплоелектроцентралях, теплоелектростанціях, атомних електростанціях і когенераційних установках та установках з використанням нетрадиційних або поновлюваних джерел енергії, на транспортування та постачання теплової енергії встановлюються національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг та органами місцевого самоврядування у межах повноважень, визначених законодавством.

 

При цьому, відповідно до абзацу сьомого частини першої статті 16 Закону України «Про теплопостачання» до повноважень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, належить встановлення тарифів на теплову енергію суб'єктам природних монополій у сфері теплопостачання, ліцензування діяльності яких здійснюється Комісією.

Таким чином, враховуючи те, що НКРЕКП наразі не здійснює ліцензування господарської діяльності з виробництва теплової енергії на установках з використанням нетрадиційних або поновлюваних джерел енергії, повноваження встановлювати тарифи на виробництво теплової енергії на таких установках не належить до повноважень Регулятора. 

Навчання людини не завершується після закінчення навчального закладу. Вона постійно перебуває в пошуках відповідей, черпаючи знання з книг або інтернету. Створюються різні програми з навчання. Наприклад, http://online.vum.org.ua/ - це перша дистанційна платформа громадянської освіти, де всі online курси знаходяться у вільному доступі, та відкриті для кожного громадянина.

 
Коментарі (0)