ГоловнаНовини ЖКГУтилізація ТПВВ Україні будують перший сміттєпереробний комплекс

В Україні будують перший сміттєпереробний комплекс

Перший в Україні сміттєпереробний комплекс з переробки твердих побутових відходів з системою збору полігонного газу та виробництва електроенергії будують в Дергачівському районі Харківської області.

Перший в Україні сміттєпереробний комплекс з переробки твердих побутових відходів з системою збору полігонного газу та виробництва електроенергії будують в Дергачівському районі Харківської області. Про це розповів заступник директора з технічних питань генерального підрядника Олександр Панченко.

"Будівництво йде за графіком: обладнана спеціальна площадка для сміттєвозів, виконується планування доріг, закуплені матеріали, включаючи геомембрану і геотекстиль, сортувальна лінія, щебінь", - зазначив Панченко.

За його словами, на території комплексу будуть діяти чотири окремих майданчики для складування сміття, кожна з яких буде вкрита гідроізоляційної мембраною.

"Зараз під укладку мембрани підготовлена ​​перша майданчик, а до кінця серпня фахівці підготують другу. Ці два об'єкти будуть введені в експлуатацію раніше терміну, щоб зняти навантаження з діючого полігону", - додав Панченко.

На даний момент проводяться земляні роботи, щоб вийти на позначки, на яких будуть побудовані будівлі. До кінця року ці роботи будуть завершені на всіх майданчиках, підкреслив заступник директора.

Він зазначив, що фундаменти під обладнання, яке вже завезено, планується побудувати за два-три місяці. Його монтаж частково почнеться в цьому році і буде продовжений навесні наступного. "Тоді ж почнеться налагодження устаткування, і через рік можна починати поетапне введення комплексу в експлуатацію", - пояснив Панченко.

 

У перший рік роботи комплексу на ньому планують виробляти від 13,5 млн кВт електроенергії на рік, а на десятий рік - вже до 42 млн кВт. "Надмірна газ, який утворюється при гнитті сміття, буде перероблятися в газогенераторах в електроенергію і надходити в мережу", - розповів представник підрядника, додавши, що для видобутку такого газу на діючому і старому полігонах вже пробурили близько 30 свердловин, які згодом перейдуть в режим експлуатації.

Нова система дозволить знизити викиди в атмфосферу парникових газів від 51 тис. Тонн в перший рік експлуатації комплексу і до 157 тис. Тонн - на десятий рік роботи.

Що до потужності суперкомплексу, то він зможе прослужити більше 50 років з умовою введення нових ліній.

 

 
Коментарі (0)