ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаВ Україні діють «зелені» тарифи, що стимулюють розвиток відновлюваної енергетики - УАВЕ

В Україні діють «зелені» тарифи, що стимулюють розвиток відновлюваної енергетики - УАВЕ

Реструктуризація “зелених” тарифів, що не враховуватиме інтересів інвесторів у відновлювану енергетику, практично зупинить надходження інвестицій в економіку України.
Реструктуризація “зелених” тарифів, що не враховуватиме інтересів інвесторів у відновлювану енергетику, практично зупинить надходження інвестицій в економіку України. 
 
Про це повідомила пресслужба Української асоціації відновлюваної енергетики.
 
В Україні діють “зелені” тарифи, що стимулюють розвиток галузі відновлюваної енергетики. Завдяки подібному державному стимулюванню галузі, в Україну вдалося залучити 10 млрд доларів.
 
Восени минулого року стало відомо про наміри уряду зменшити чинні “зелені” тарифи. Але перемовини з інвесторами у ВДЕ почалися лише нещодавно, компромісу досі не знайдено.
 
“Умови реструктуризації „зеленого“ тарифу, визначені в урядовій редакції Меморандуму, є неприйнятними для інвесторів, особливо для тих, хто збудував об’єкти електроенергетики, що виробляють електричну енергію з енергії сонячного випромінювання”, — зазначають в УАВЕ.
 
В асоціації наголошують, що залучити до добровільної реструктуризації максимальну кількість учасників ринку дозволить лише врахування їх позиції урядом. В іншому випадку Україна може зіштовхнутися з позовами до міжнародних арбітражів на десятки мільярдів гривень.
 
Не розв’язаною залишається і проблема заборгованостей за вироблену електроенергію. ДП “Гарантований покупець”, що зобов’язаний купувати усю електроенергію з ВДЕ, майже не сплачував за електроенергію, передану до мережі цієї весни. Загальний обсяг заборгованості становить понад 12 млрд грн, затримується 90% платежів.
 

Виробники електроенергії з ВДЕ не застосовують штрафних санкцій та не вимагають сплати пені, розуміючи фінансові складнощі держави, що виникли через коронавірус, але наголошують на необхідності включення до Меморандуму про взаєморозуміння механізму та строків погашення боргів. Наявна заборгованість ставить під загрозу можливість виконання виробниками електроенергії їх зобов’язань перед кредиторами, а деякі власники об’єктів “зеленої” енергетики вже припинили виплати по кредитах. 

 
Коментарі (0)