ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоВ Україні гряде глобальний переділ комунального майна

В Україні гряде глобальний переділ комунального майна

Грунт для нього створив Верховної суд, розглядаючи справу №3-604гс16, він постановив, що підставою для повернення майна у власність громади може бути будь-яка помилка при його продажу або іншому відчуженні
В Україні гряде глобальний переділ комунального майна та повернення його у комунальну власність. Грунт для нього створив Верховної суд, розглядаючи справу №3-604гс16, він поставив, що підставою для повернення майна у власність громади може бути будь-яка помилка при його продажу або іншому відчуженні — навіть процедурна, повідомляє UBR
 
"Раніше було так: відчуження нерухомості або іншого майна громади можна було оскаржити, якщо рішення було сфабриковано або взагалі ответствовало. Але якщо було рішення місцевої влади на продаж того чи іншого об'єкта, і він виставлявся на публічних торгах — оскаржити продаж і витребувати у добросовісного власника назад комунальне майно вже було не можна, навіть якщо такі торги або відчуження визнавалися надалі незаконними. Чому? За законом вважалося, що органи місцевої влади по своїй волі проводили таке відчуження, і тому таке майно не може бути витребуване у добросовісного набувача. Але постанова ВСУ №3-604гс16 кардинально змінює судову практику на цей рахунок. Оскільки суд постановив, що якщо буде виявлена найменша помилка при продажу майна на відкритих торгах, буде вважатися, що воля громади не дотримана. Значить місцева влада зможуть повернути об'єкт у свою власність навіть у добросовісного набувача", — пояснив старший партнер адвокатської компанії "Кравець та партнери" Ростислав Кравець.
 
За його словами, в місцевих судах зараз знаходиться величезна кількість позовів про повернення комунального і державного майна — від бізнесу громадам. І новий підхід судів виллється в тотальний переділ активів на місцях.
 
Любов місцевої влади до повернення раніше проданих об'єктів підтверджують і інші юристи. Позови подають як представники місцевих громад, так і регіональні прокуратури.
 
"На жаль, такі позови не рідкість, але часто вони проходять в рамках господарського процесу, а не кримінального. Відсутність персональної відповідальності за прийняття таких рішень, призводить до того, що операції відбулися багато років тому, в будівлі вкладені чималі гроші (так як вони вимагають постійного догляду), а, в кінцевому підсумку, можна все втратити", — сказала UBR.ua юрист юридичної фірми "Астерс" Вольга Шейко. 
 
До речі, переділ не завжди стосується будинків або земельних наділів.
 
"Це суперечки не тільки щодо проданої комунальної нерухомості, але і щодо цілісних майнових комплексів державних підприємств, у тому числі банкрутів, майна Збройних сил України, земельних ділянок публічної форми власності", — уточнив адвокат ПКК "ДЕ-ЮРЕ" Андрій Павлишин.
 
Звичайно, коли у бізнесу буде відбиратися майно, він зможе повернути свої гроші — ті, що колись були сплачені за комунальне добро. Тільки от індексувати ці вкладення точно ніхто не буде, та й інші нюанси не врахує.
 
"Ось тут спливають всі реалії ринку нерухомості України. По-перше, таке нерухоме майно продавалося за заниженою вартістю і нерідко "під відкат". По-друге, щоб платити менше податків, операції з перепродажу спірного майна теж зазначена не ринкова ціна. Таким чином, ніхто з покупців не поверне собі реально сплачених за нерухомість грошових коштів. А якщо врахувати ще й 300% інфляцію, так взагалі перспективи повернення сплачених грошей не радують", — зауважив Павлишин.
 
На витребування майна із чужого незаконного володіння не поширюється строк позовної давності. Тому місцеві власті зможуть повернути майже будь-який актив, що побажають. 
 
"При покупці колишнього комунального чи державного майна завжди варто очікувати скасування первинної операції. Іноді це логічно і абсолютно законно як з Криворіжсталлю, іноді ще й популистично як з Одеським аеропортом", — вважає Павлишин.
 

Втім, щоб не робили місцеві влади і як би активно вони не повертали громадське майно, їм доведеться відразу думати про його ефективне використання на благо громади. Навряд чи добро вдасться перепродати іншому бізнесу. Підприємці, зіткнувшись з валом судів про витребування майна, куди з меншою охотою будуть щось купувати в обласних чи міських рад. 

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
04 Листопада 2016 p. 18:32
Если стороны в результате спора не пришли к компромиссу, то обычно говорят, что история их рассудит, т.е. будущее покажет, кто был не прав. Украина потеряла Крым и Донбасс, а с ними огромные ресурсы -- это уже должно было бы быть сигналом, что та политика, которая проводилась в период независимости является неправильной и убыточной для государства. Но тем не менее , эта неправильная политика продолжается, и скорее всего, будет продолжаться ...