ГоловнаНовини ЖКГУтилізація ТПВВ Україні обмежать обіг одноразового пластику

В Україні обмежать обіг одноразового пластику

Українські законотворці напрацьовують законопроєкт, який дозволить імплементувати Директиву 2019/904 про зменшення впливу деякої пластикової продукції на довкілля

 

Українські законотворці напрацьовують законопроєкт, який дозволить імплементувати Директиву 2019/904 про зменшення впливу деякої пластикової продукції на довкілля.

Так планують поступово обмежити обіг пластикової продукції одноразового використання на території України.

За експертними оцінками, лише 10 – 15% одноразового пластику щорічно переробляється у всьому світі. При цьому у 2019 році у світі було викинуто 130 мільйонів тонн одноразового пластику. У Австралії на одну людину припало 59 кілограмів таких відходів,  у США – 53 кг, у Японії – 37, в Канаді – 34, в Італії – 23 кг.

Відповідно до статті 6 Директиви держави-члени ЄС мали вжити всіх заходів, щоб з 3 липня цього року відповідна пластикова продукція була представлена на європейських ринках виключно з прикріпленими кришками.

Таке рішення має гарантувати, що кришка потрапить на переробку разом з пляшкою, а не буде викинута окремо у смітник, або ще гірше  –  у грунти чи воду.

Ідучи європейським шляхом, Україна також впроваджує кращі європейські практики у боротьбі за чисте довкілля. Наразі напрацьовується  законопроєкт, який дозволить імплементувати Директиву 2019/904 та поступово обмежити обіг пластикової продукції одноразового використання на території України, – наголосили у повідомленні.

Планується заборонити виробництво, ввезення, введення в обіг та розповсюдження такої продукції, як:

гігієнічні ватні палички з пластиковою основою;

місткості з пінополістиролу та пластикові місткості у формі блістерного паковання або лотків – для готових харчових продуктів, які споживаються на місці або беруться на виніс;

мішалки та соломинки для напоїв;

палички, що прикріплюються до повітряних куль;

шпажки;

одноразові виделки, ножі, ложки, тарілки тощо.

Раніше ми повідомляли, що Міндовкілля спільно з ДУ “Офіс із залучення та підтримки інвестицій” шукатимуть зацікавлених інвесторів для пілотних проектів з будівництва сміттєобробних заводів на Київщині, Івано-Франківщині та у Закарпатській області.

У січні, під час воркшопу, організованого Міндовкіллям спільно з урядом Швеції, стало відомо, що Швеція готова сприяти реалізації реформи управління відходами в Україні.

Також стало відомо, що в Україні посилять вимоги до експлуатації полігонів та сміттєзвалищ – відтак нові правила мають повністю відповідати європейським стандартам та сприяти підтриманню стану екологічної безпеки. Міндовкілля вже розробило відповідний документ, який встановлюватиме європейські вимоги до полігонів та сміттєзвалищ. Його неодноразово обговорювали з експертами, громадськістю та учасниками ринку.

 

 

 
Коментарі (0)