ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняВ Україні підрахували збитки від «Турецького потоку»

В Україні підрахували збитки від «Турецького потоку»

Запуск першої нитки російського газопроводу принесе бюджету України збитки в сумі півмільйона доларів на рік.

Запуск першої нитки російського газопроводу принесе бюджету України збитки в сумі півмільйона доларів на рік.

В результаті запуску в експлуатацію російського газопроводу «Турецький потік» українська газотранспортна система втратить величезні обсяги транзиту палива. Перша нитка вже запущена, але в України ще є шанс перешкодити будівництву другої нитки газопроводу. Про це в понеділок, 19 листопада, розповів голова Ради з питань газової промисловості та ринку природного газу Леонід Уніговський, про що повідомляє 24 канал.

Як повідомив фахівець, запуск першої нитки «Турецького потоку» принесе бюджету України щорічні збитки в розмірі 500 тисяч доларів. А транзит через українську ГТС, як очікується, скоротиться на 12-13 млрд кубометрів газу в рік.

Запуск другої нитки російського газопроводу, як зазначив Леонід Уніговський, принесе для України ще більші втрати. Нагадаємо, що друга частина «Турецького потоку» буде орієнтована здебільшого на поставку газу в Італію. У РФ планують, що за допомогою другої нитки вони зможуть постачати в обхід України 16 млрд кубометрів газу. Це скоротить обсяг поставок в цю країну через українську ГТС із 23 до 7 млрд кубометрів.

Експерт вважає, що Україна поки що може зупинити будівництво другої нитки газопроводу. Для цього необхідно направити зусилля для залучення європейських операторів ГТС до управління українською газотранспортною системою. Якщо Україні вдасться налагодити партнерство з італійським оператором Snam і домовиться про постачання газу в Італію через територію України, будівництво другої нитки «Турецького потоку» стане проблемним для РФ.

 

 
Коментарі (0)