ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаВ Україні створять реєстр сертифікованих систем енергоменеджменту - Держенергоефективності

В Україні створять реєстр сертифікованих систем енергоменеджменту - Держенергоефективності

Уряд затвердив порядок подання до Держенергоефективності інформації про сертифікацію систем енергетичного та/або екологічного менеджменту суб’єктів господарювання.
Уряд затвердив порядок подання до Держенергоефективності інформації про сертифікацію систем енергетичного та/або екологічного менеджменту суб’єктів господарювання.
 
Це передбачено Законом України «Про енергетичну ефективність», про це повідомила пресслужба Держенергоефективності. 
 
Відповідно до постанови Уряду: 
  • органи з сертифікації надаватимуть Держенергоефективності інформацію про сертифікацію систем енергетичного та/або екологічного менеджменту підприємств відповідно до гармонізованих міжнародних стандартів за визначеною формою;
  • в Україні буде створено реєстр підприємств, які впровадили сертифіковані системи енергетичного та/або екологічного менеджменту.
"Таким чином, запрацює єдиний прозорий підхід до систематизації інформації про сертифікацію системи енергоменеджменту (СЕнМ) підприємств", - зазначили в Держенергоефективності.
 
Нагадаємо, що система енергоменеджменту (EMS - Energy Management System) є комплексом апаратних і програмних засобів, що дозволяє оптимізувати обсяги енерговитрат, прогнозувати і контролювати процеси використання необхідної кількості енергоресурсів. 
 
Відповідно до Закону України «Про енергетичну ефективність»: 
  • системи енергоменеджменту, які впроваджують підприємства, мають бути сертифіковані акредитованими в Україні органами сертифікації відповідно до вимог національних стандартів, гармонізованих з міжнародними стандартами;
  • великі підприємства, а також інші суб’єкти господарювання в разі залучення державної підтримки на здійснення енергоефективних заходів звільняються від обов’язку проведення енергоаудиту при запровадженні сертифікованої системи енергетичного та/або екологічного менеджменту. 
 

Найвагоміша перевага систем енергоменеджменту – це оптимізація енергоспоживання. За різними оцінками, ті підприємства, які впроваджують СЕнМ, вже протягом перших років отримують підвищення енергоефективності в межах 10-20%. Це дає змогу знизити собівартість продукції, підвищити рівень конкурентоспроможності. 

 
Коментарі (0)