ГоловнаКоментаріТеплоенергетикаВ Україні відсутня конкуренція за споживача енергоресурсів

В Україні відсутня конкуренція за споживача енергоресурсів

В Україні ринкові умови на енергоринку неоднакові для постачальників, і, при цьому, практично відсутня конкуренція за кінцевого споживача.

Українці страждають від підвищення цін через відсутність конкуренції на внутрішньому енергоринку. Про це повідомив економіст Борис Кушнірук, передає «ГолосUA».

Пан Кушнірук наголосив, що в Україні ринкові умови на енергоринку неоднакові для постачальників, і при цьому практично відсутня конкуренція за кінцевого споживача через домовленості між НАК «Нафтогаз» і облгазами.
 
«У всьому світі газ та електроенергія для населення коштує дорожче, ніж для комерційних споживачів. Тому що набагато складніше і дорожче поставити 1 млн кубометрів газу тисячам окремих будинків, ніж одному підприємству. Ми ж створюємо ситуацію, коли відсутня конкуренція за споживача. Облгази купують у НАК «Нафтогаз» дешевий ресурс, і постачають його. І «Нафтогаз», і облгази є, по суті, монополістами на ринку»,- сказав економіст.
 
На думку пана Кушнірука, тарифи на газ і електроенергію повинні існувати за ринковими цінами, але коли житлово-комунальний сектор працює за економічними законами, то потрібно подбати про населення, надаючи субсидії.
 
«Я спілкувався з главою НАК «Нафтогаз», і він каже, що поставляти газ населенню «Нафтогаз» зацікавлений, тому що газ для населення буде коштувати дешевше, ніж для комерційних структур, а незалежним постачальникам більш вигідно поставляти газ великим структурам»,- пояснив він.
 
 
Раніше Міністр ЖКГ (2007-2010 рр.) Олексій Кучеренко в інтерв'ю «Україні Комунальній» заявив, що перед тим, як говорити про якісь «ринкові» ціни на газ, підвищення цін на газ для населення, потрібно цей ринок газу створити. На сьогоднішній день ринку не існує. Створюючи ринок потрібно, насамперед, розуміти, як він буде регулюватися. Створити відповідний регулятор, оскільки це ринок монопольний, і зробити ще ряд першочергових речей, які не були зроблені.
 
Нагадаємо, Верховна Рада в першому читанні ухвалила проект Закону №2250 «Про ринок газу в Україні». Документ передбачає правові, економічні та організаційні засади функціонування ринку природного газу; створення нормативної бази діяльності на ринку природного газу; забезпечення недискримінаційного доступу до ринку природного газу його суб'єктів і всіх споживачів.
 
Коментарі (1)
Sergiy1
11 Березня 2015 p. 15:50
А що, є конкуренція в постачанні води або теплової енергії,зважаючи на сумнозвісний закон № 1198-VII. Хоча постачання взагалі операція купівлі - продажу.Але і це віддали монополісту, ще й назвали послугою комунальною. Товар замовив,отримав ,плати.