ГоловнаНовини ЖКГЖитлоВ Україні вперше продали заарештовану за борги по "комуналці" квартиру

В Україні вперше продали заарештовану за борги по "комуналці" квартиру

Забрали квартиру за борги по ЖКГ і продали на аукціоні: перший досвід в Україні. Суд може заарештувати і продати "метри" після боргу в 13 тис. грн.

За рішенням суду в Луцьку з госаукціона пішло житло сім'ї, яка заборгувала за ЖКП 50 тис. грн. Про те, що ця квартира стала першою, яка була вилучена і продана саме за борги по "комуналці", "Сегодня" повідомив перший заступник мера Луцька Тарас Яковлев. "Квартиру відчужувала виконавча служба на підставі рішення суду та стягнення заборгованості", – розповідає чиновник.

При цьому комунальники кажуть, що тягнули до останнього, адже вони можуть звернутися до суду, коли борг за ЖКП перевищує суму в 13 тис. грн. Тарас Яковлев розповідає, що власників квартири десятки разів сповіщали про все зростаючий борг і просили його погасити. Зрештою справа вирішували через суд – квартиру виставили на аукціон. "Наскільки я знаю, в цій квартирі досі проживає сім'я – жінка зі своїм сином середніх років, їх поки не виселяли". Ще один чиновник нам повідомив, що цю сім'ю важко назвати благополучною: "Вони навіть вважали зайвим зачиняти вхідні двері, йдучи з квартири".

Глава управління юстиції Волинської області Валентин Кухарик розповів, що реалізована квартира знаходиться на вулиці Коновальця в Луцьку – це спальний район облцентру. На сайті CETAM (система електронних торгів арештованого майна) зазначено, що за цією адресою продана двокімнатна квартира загальною площею 56,7 кв. м, на першому поверсі дев'ятиповерхівки, і стартова ціна на аукціоні становила трохи більше 413 тис. грн, але була в підсумку продана за 446 тис. з отриманих грошей 50 тис. піде на погашення боргу, а решту віддадуть власникам.

Як розповіли нам Луцькі брокери, ціна була занижена в середньому на 100 тис. грн, оскільки це державний аукціон. Виходячи з даних CETAM, найближчим часом за борги в Луцьку можуть продати ще дві квартири: в одному випадку торги ще не починалися, в другому – вже почали реєстрацію учасників аукціону.

За даними Держстату, ситуація в країні з оплатою житлово-комунального господарства залишає бажати кращого. І продана з молотка квартира може стати не останньою: у багатьох областях вже заарештовано і виставлених на торги близько 2-3 квартир.

В цілому, згідно зі статистикою, наприклад, Волинська область в переліку платників послуг ЖКП займає "середину", справніше всіх платять жителі Вінницької та Житомирської областей, гірше за всіх – населення Тернопільської області. Крім того, з недавнього часу за борги почали відбирати побутову техніку, щоб потім її реалізувати на аукціоні. Виконавці розповіли, що зараз в Україні вже зафіксовані десятки випадків, коли майно боржників опинилося під реальною загрозою вилучення в Дніпропетровській, Львівській областях та в Києві. Комунальники кажуть, що, як правило, за несплату у боржників забирали телевізори, холодильники або мікрохвильовки – в еквіваленті наявної заборгованості. "Найбільше боргів – за опалення, менше – за воду і газ. За борги можуть заарештувати не тільки квартиру, але і, наприклад, гараж. Але люди, боячись втратити житло, намагаються хоч якось погасити рахунки", – розповіли нам столичні чиновники. Регіональні виконавці додають, що доводиться стикатися і "до цього людським горем, і з елементарної жадібністю". "Буває, доводиться відвідувати самотніх людей похилого віку з рішенням суду про вилучення побутової. І видно, що людині соромно, що не платить через те, що немає можливості. А є сім'ї, які здають кілька квартир, але платити за компослуги вважають "Не царська справою", – розповіли виконавці. Юристи кажуть, щоб не доводити справу до суду, краще звернутися до комунальників і реструктуризувати борги.

 
Коментарі (3)
Коля Пухов
19 Травня 2016 p. 17:26
Отримавши платіжки за квітень 2016 року споживачі були неприємно здивовані безпідставним значним зменшенням субсидій порівняно з попередніми місяцями. Думаю, що одночасне підвищення тарифів та зменшення або скасування субсидій приведе до повної відмови від оплати комунальних послуг.
Коля Пухов
19 Травня 2016 p. 17:27
Коли нарешті закінчаться ці здирництва: при сплаті комунальних "Укрпошта" бере додаткову плату (комісію) по 3 - 5 грн. за кожну квитанцію ,а комунальних квитанцій зараз приходиться оплачувати декілька (6-8 шт.), тобто , тільки за внесення плати треба викинути зайве 20-40 грн.
Коля Пухов
20 Травня 2016 p. 22:08
Думаю, що багато українців не платять за комуналку із елементарної неповаги до держави, адже вона з конурок викидала хворих людей, а потім натомість втратила Крим , Донбас...