ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаВ Україні впроваджують систему підвищення безпеки атомних реакторів

В Україні впроваджують систему підвищення безпеки атомних реакторів

На енергоблоці № 3 Южно-Української АЕС ввели в експлуатацію систему примусового скидання тиску із системи герметичного огородження реакторної установки

 

На енергоблоці № 3 Южно-Української АЕС ввели в експлуатацію систему примусового скидання тиску із системи герметичного огородження реакторної установки. Як передає Укрінформ, про це повідомляє прес-служба ДП "НАЕК" Енертоатом ".

"Ця новітня технологія в рамках проекту ЄБРР і Євратому, а також Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки діючих енергоблоків, в Україні запроваджено вперше", - відзначили в Енергоатомі. В енергокомпанії наголосили, що система примусового фільтрованої скидання парогазової суміші з гермооболочки входить до переліку постфукусімскіх заходів. Вона призначена запобігти пошкодженню залізобетонних конструкцій і сприяти зменшенню викидів в навколишнє середовище в разі аварії.

"Система примусового скидання тиску для енергоблоку № 3 має комбіновану, двоступеневу, систему фільтрації. Перший ступінь - рідинна фаза, друга - метало-волокнисті фільтри. Вона забезпечує 99,99% очищення викидів для всіх типів аерозолів і 99,5% - для газоподібного йоду ", - деталізували фахівці підприємства.

За їхніми розрахунками, можливість виникнення тиску, здатного навіть в умовах важких аварій зруйнувати гермооболонку реакторів типу ВВЕР, що експлуатуються в Україні, мізерна. Будівельно-монтажні роботи, настройки та випробування системи були завершені в грудні 2020 року, а зараз почалася експлуатація системи. НАЕК «Енергоатом» планує ввести таку систему в експлуатацію на всіх енергоблоках типу ВВЕР-1000 серії В-320 протягом 2021 року істотно підвищуючи їх безпеку. Сьогодні на всіх 15 енергоблоках АЕС України проводяться заходи Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки АЕС, куди також включені рекомендації міжнародних експертів, які виконували свої місії в рамках Спільного проекту ЄС - МАГАТЕ - Україна.

Програмою передбачена реалізація заходів, спрямованих на забезпечення стабільності енергоблоків АЕС до стихійних лих або інших екстремальних ситуацій. Заходи по комплексній (зведеної) програми підвищення безпеки виконуються за рахунок коштів ДП ​​«НАЕК« Енергоатом », а також за кошти ЄБРР і Євратому.

 

 

 
Коментарі (0)