ГоловнаНовини ЖКГМістобудуванняВ Україні введені «блакитні лінії» для обмеження висотності забудови

В Україні введені «блакитні лінії» для обмеження висотності забудови

Вступили в дію нові державні будівельні норми, які ввели норму щодо обмеження висотності забудови територій у населених пунктах України.
Вступили в дію нові державні будівельні норми (ДБН «Планування і забудова територій»), які ввели норму щодо обмеження висотності забудови територій у населених пунктах України. Це “блакитні лінії”, які регулюють силует і висотність забудови та сприяють збереженню гармонійного вигляду міст. 
 
Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.
 
“Лінії обмеження висотності забудови – так звані “блакитні лінії”– вже давно успішно діють у більшості країн Європи та світу, і з 1 вересня ця норма стала обов’язковою в Україні. Це означає, що при розробці генеральних планів населених пунктів має з’явитися окремий розділ щодо “блакитних ліній”. Вони необхідні для регулювання силуету та висотності забудови міст, збереження гармонійного вигляду населених пунктів. Раніше таких обмежень не було, через що міста хаотично забудовуються. Це треба змінювати”, - сказав він.
 
Місцеві органи влади повинні звернути обов’язкову увагу на ці нововведення. “Висотність забудови відповідно до нових норм має визначати влада на місцях. І це має бути прописано у генплані. Також важливим залишається питання зонінгу, який може якісно врегулювати проблеми міст у питанні гармонійного розвитку”, - підкреслив він.
 
ДБН “Планування і забудова територій” були розроблені на заміну попередніх будівельних норм, що регулюють містобудування, які діяли ще з 1992 року.
 
Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення. 
 
Коментарі (0)