ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаВ Україні запрацював новий ринок електроенергії

В Україні запрацював новий ринок електроенергії

При цьому, Кістіон окремо підкреслив, що ціна електроенергії для населення з 1 липня 2019 року залишається незмінним - в середньому 1,08 гривні за кіловат

 

Віце-прем'єр Кістіон задоволений, представник Зеленського в Кабміні, вважає, що може виникнути дефіцит

Сьогодні, 1 липня в Україні ринок електроенергії почав працювати по-новому.

Віце-прем'єр-міністр Володимир Кістіон в Facebook повідомив з цього приводу, що "сьогодні відбулися перші торги на ринку" на добу вперед ". Вітаю команду ДП" Оператор ринку ", НЕК" Укренерго "- NPC Ukrenergo," Ощадбанк "... з вдалим впровадженням важливою для України реформи ", - зазначив він.

При цьому, Кістіон окремо підкреслив, що ціна електроенергії для населення з 1 липня 2019 року залишається незмінним - в середньому 1,08 гривні за кіловат.

Виходячи із Закону "Про ринок електричної енергії", тепер в Україні існують різноманітні можливості купівлі-продажу електричної енергії: договори, ринок "на добу вперед" і внутрісуточних ринок.

Для цього на базі "Енергоринку" з'явилися два ДП для оптимізації нової моделі оптового ринку електроенергії: ДП "Оператор ринку" і ДП "Гарантований покупець".

Крім того, Кабмін поставив ДП "Енергоатом" та "Укргідроенерго" обов'язок продавати частину електроенергії за фіксованою ціною "гарантував покупцеві". У зв'язку з цим вартість електроенергії для населення до кінця року змінюватися не повинна.

Однак, представник президента України в уряді Андрій Герус вважає, що в результаті такого нововведення на аукціонах за двосторонніми контрактами вугільні електростанції вже підняли свою ціну електроенергію: "в червні їх тариф був 1,44 грн, а тепер майже 2,3 грн".

"Абсолютно неадекватний результат" реформи ", коли світові ціни газу і вугілля падають в ціні, а вугільна електроенергія злітає в ціні на 50%. Внутрісуточних ринок так і не запустився, хоча повинен був стартувати.

Найбільш вірогідним сценарієм Герус вважає наступний: споживачі будуть продовжувати споживання електроенергії, незважаючи на те, що ціна не сформована, а відповідні обсяги її не куплені. Купувати відповідну енергію доведеться, як небаланси (істотно вище ціни) - це найбільш вірогідний сценарій.

Герус нагадав: "Президент Володимир Зеленський подав два законопроекти, щоб відстрочити такої запуск ринку, але на жаль, Уряд і Парламент зайняли позицію, що потрібно вводити з 1 липня. Зараз проводимо аналіз можливих наслідків і способів оперативного реагування".

 

 

 
Коментарі (0)