ГоловнаКоментаріЕлектроенергетикаУкраїнців можуть оминути відключення світла взимку

Українців можуть оминути відключення світла взимку

Україні вдасться уникнути аварійних відключень електрики взимку лише в разі сприятливих погодних умов та динамічних поставок вугілля на електростанції. Однак, у зв’язку з анексією Криму, частина енергосистеми країни не працює в нормальному режимі.
В України є шанс уникнути аварійних відключень електроенергії взимку. Однак, вітчизняна енергосистема наразі не працює в нормальному режимі через анексію Криму. Про це заявив експерт з енергетичних програм Сергій Дяченко,  повідомляє «Слово і діло».
 
Окрім того, за словами експерта, в разі відсутності аномальних погодних умов взимку та  забезпечення ритмічних поставок вугілля на електростанції, Україна може пройти зиму без  кризових ситуацій та відключень.
 
«Щодо Криму, то тут ситуація складніша. На жаль, частина енергосистеми не працює в належному режимі через те, що територія непідконтрольна нам. Яким чином ми зможемо обійтися без російської електроенергії, також складно сказати. Це знову ж таки залежатиме від закупок, ритмічності постачання палива на електростанції», – пояснив спеціаліст.
 
Пан Дяченко зауважив, якщо перекласти відповідальність поставок електрики на півострів на РФ, то вона не дуже відчує ті 800 мегават, які потрібно постачати. Але у них зараз запущені проблемні проекти в Криму – будівництво енергоблоків в Криму, забезпечення їх газом. Це все коштує сотні мільярдів.
 
«Тому найближчим часом РФ проблему енергозабезпечення Криму не вирішить. А Україні потрібно вирішити, що і в яких обсягах варто продавати, оскільки нам самим потрібна електроенергія», – сказав Сергій Дяченко.
 
 
Експерт також зауважив, що зниження цін на газ може аналогічно вплинути і на тарифи на «блакитне» паливо для населення. Проте в такому разі тарифи можуть знизити лише в рамках певної норми. 
 
«Ситуація в тому, що ті тарифи, які були раніше, були занадто низькі, а зараз вони й справді завищені. На даний момент є певні обставини, щоб знизити ціну на газ для населення, оскільки будуть знижуватися світові ціни, і, відповідно, українські закупівельні ціни на газ. Логічно, що зниження цін буде, але лише в якихось межах споживання», – розповів експерт.
 
Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, показники легкості приєднання до електричних мереж в Україні є найгіршими. Причиною цього є монополія на енергетичному ринку, яку досі не подолали. Про це заявив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк. Чиновник зазначив, що відповідні завдання для подолання монополії у енергетичному секторі ставляться перед Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг та Міністерством енергетики та вугільної промисловості протягом року, однак – безрезультатно.
 
«Це те, про що я вже говорю протягом останнього року і звертаюся до Національної комісії з регулювання енергетики та комунальних послуг і до Міністерства енергетики та вугільної промисловості. Як була монополія, так і залишилася. Як були найгірші підходи підключення, так і є. Як не було закону і нових правил, так і немає», - сказав Глава уряду.
 
Коментарі (0)