ГоловнаНовини ЖКГЖитлоВалютна іпотека затягує українців у боргову яму

Валютна іпотека затягує українців у боргову яму

Українці заборгували понад 45 млрд грн за валютною іпотекою. Примітно, що всього укладено на таких умовах 87 тисяч договорів.

Сума боргу за договорами про іпотечні кредити в іноземній валюті становить 46 млрд грн. Про це «Україні Комунальній» повідомили у прес-службі Національного банку України.

«За попередніми даними, кількість договорів за іпотечними кредитами в іноземній валюті становить 87,1 тис. шт., загальна сума боргу по них - 46,4 млрд грн. Кількість договорів за іпотечними житловими кредитами в іноземній валюті становить 64,2 тис. шт., загальна сума боргу по них - 26,4 млрд грн», - йдеться в повідомленні.

При цьому наголошується, що середня вартість одного з цих кредитів становить приблизно 45,5 тис. дол. і 35 тис. дол. відповідно.

Як повідомляла «Україна Комунальна», вчора Верховна Рада прийняла мораторій на відчуження майна громадян, закладеного для отримання валютних кредитів. За відповідне рішення проголосували 241 народний депутат.

Згідно із законом, відчуженню не підлягають квартири площею до 140 кв. м, будинку - до 250 кв. м, в яких прописаний позичальник або поручитель, якщо ця нерухомість є основним місцем проживання позичальника.

Примітно, що мораторій буде діяти до тих пір, поки не вступить в силу закон, який регулює питання переведення в гривню непогашеної основної суми заборгованості.

 
Коментарі (0)