ГоловнаНовини ЖКГСтатистикаВартість комуналки з початку року зросла на 14,7% - Держстат

Вартість комуналки з початку року зросла на 14,7% - Держстат

Споживча інфляція в Україні сповільнилась у річному вимірі із 12,8% у червні до 11,3% у липні. Споживчі ціни в липні порівняно з червнем знизилися на 0,6%, з початку року зросли на 4,0%
Споживча інфляція в Україні сповільнилась у річному вимірі із 12,8% у червні до 11,3% у липні. Споживчі ціни в липні порівняно з червнем знизилися на 0,6%, з початку року зросли на 4,0%, про це свідчать дані Держстатистики, пише "Україна Комунальна".
 
Базова інфляція в липні порівняно з червнем становила 0,0%, з початку року – 3,2%.
 
На споживчому ринку в липні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої, як повідомляється, знизилися на 1,9%, у річному вимірі - подорожчання на 13,3%.
 
У липні найбільше (на 18,2%) подешевшали овочі. На 7,6-0,4% знизилися ціни на яйця, продукти переробки зернових, рис, фрукти, сало, соняшникову олію, кисломолочну продукцію. Водночас на 1,4-0,5% зросли ціни на м'ясо та м'ясопродукти, цукор, рибу та продукти з риби, безалкогольні напої.
 
Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби у липні підвищилися на 1,0%, у т.ч. на тютюнові вироби – на 1,5%, алкогольні напої – на 0,6%.
 
Ціни на комуналку (житло, електроенергію, газ та інші види палива) за місяць зросли на 0,1%, у річному вимірі зросли на 14,7%.

При цьому найбільше зросли розцінки на електроенергію – на 69,7%. 

На другому місці, за його даними, прибирання сміття. Воно здорожчало на 14,3%.

Замикають трійку лідерів утримання та ремонт житла, розцінки на які збільшились на 10,6%. Далі йдуть:

  • послуги з управління багатоквартирними будинками – 2,7%;
  • водопостачання – на 0,8%;
  • каналізація – на 0,7%.

Водночас, вартість природного газу не змінилася. А гаряча вода та опалення взагалі здешевшали. Зниження ціни склало 0,2%.

Зростання цін у сфері охорони здоров’я у липні становило 0,4% і, за даними Держстату, сталося передусім за рахунок подорожчання амбулаторних послуг на 0,7%. За рік подорожчання у медичній сфері сягнуло 13,7%.
 
Освіта за місяць подорожчала на 0,4%, за рік зростання цін у галузі - на 9,9%.
 
Ціни на транспорт у липні зросли на 2,7% в основному через підвищення цін на паливо та мастила на 7,3%. При цьому ціни у транспортній сфері за рік виросли на 1,9%, на пальне і мастила - знизилися на 10,6%.
 
У сфері зв’язку ціни зросли у липні на 0,3% (+7,4% р/р), що пов’язано з подорожчанням поштових послуг на 5,8%.
 

Дані наведено без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, міста Севастополя та частини тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях. 

 
Коментарі (0)