ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняВартість української ГТС може знизитися в 10 разів

Вартість української ГТС може знизитися в 10 разів

Ціна української газотранспортної системи (ГТС) може впасти до 1-2 мільярдів доларів.

Ціна української газотранспортної системи (ГТС) може впасти до 1-2 мільярдів доларів.

Про це в коментарі ГолосUA повідомив експерт з питань енергетики Валентин Землянський.

«Реальну вартість української ГТС на даний момент дуже складно оцінити, оскільки перспективи її використання абсолютно туманні. Ніхто не може сказати, що буде відбуватися після 2020 року. Є кілька варіантів розвитку подій. Відповідно, виходячи з них, можна спробувати оцінити вартість активів ГТС. Однак будь-яка цифра буде вельми умовна. Остаточну ціну можна буде назвати після того, як будуть досягнуті всі домовленості. Зокрема, який саме обсяг транзиту газу буде проходити по українській ГТС, і хто виступить в якості партнерів. На даний момент відповіді на це питання немає », - сказав В. Землянський.

Експерт уточнив, що чим ближче підходить час до закінчення українського контракту, тим нижче буде ця ціна.

«(Глава правління НАК« Нафтогаз України ») А.Коболев днями сказав, що за чотири роки не вдалося знайти охочих для покупки української ГТС. На даному етапі цей актив нікому не цікавий. Після запуску «Турецького потоку», «Північного потоку» і «Північного потоку 2» цінові позиції на українську ГТС будуть зовсім інші. В результаті її можуть виставити на продаж за копійки і не цілком. Тобто вона вже цілком нікого цікавити не буде. Йтиметься лише про якійсь частині. На її вартість будуть впливати кілька чинників. Зокрема як будуть розвиватися відносини між Києвом і Москвою і яка політична ситуація буде на той момент в Україні. При реалістичному сценарії мова буде йти лише про купівлю частини ГТС, і ціна може впасти до 1-2 мільярдів доларів, які нам можуть запропонувати за цей актив », - резюмував В. Землянський.

Нагадаємо, вартість української газотранспортної системи оцінюється приблизно в $ 14 млрд. Про це на III Українському нафтогазовому інвестиційному форумі сказав глава Нафтогазу Андрій Коболєв.

"Вартість української ГТС становить близько $ 14 млрд. Будь керуючий компанії, в якому б форматі вона не була б заснована, має забезпечити державі прибутковість на цей капітал згідно з тією вартості, яку встановлює регулятор. Незалежно від формату, треба знайти такий механізм, який цей дохід забезпечить державі ", - сказав Коболєв.

 

 
Коментарі (0)